Hvad er egentlig vigtigst, når barnet er på vej, og du skal købe den første familiebil? Biltorvet har i samarbejde med Babyhelp.dk lavet en guide, som kan hjælpe dig med at finde den perfekte bil til din familie.

Der er rigeligt med ting, der skal være styr på, inden baby kommer. Så det er forståeligt, hvis du ikke har den helt store energi til at bruge timevis på at researche den bedste familiebil. Men frygt ej, for Biltorvet og Babyhelp.dk, en hjemmeside der guider nybagte fædre og mødre til at blive forældre, kommer dig til undsætning. Her gennemgår vi de forhold, der har allerstørst betydning for en bils kvaliteter som familiebil, og sidst i artiklen kommer vi med en række konkrete bud på gode familiebiler.

Disse to biltyper byder på meget plads
Selvom et barn i sig selv ikke fylder meget, er det vigtigt med en rummelig bil. Dette skyldes i høj grad, at udstyr til børn fylder ganske meget. Autostolen er uundværlig, og lovgivningen påkræver, at børn under 135 centimeter skal anbringes i en autostol. Alle, der har prøvet at sidde på bagsædet i selskab med en eller flere autostole, ved, at den slags stole fylder mere end amerikanere med årskort til Burger King. Autostole er i øvrigt ikke det eneste slags børneudstyr, der er afgørende for, at mange småbørnsfamilier prioriterer rummelighed højt. Udstyr som barne- og klapvogne stiller store krav til en bils rummelighed. Her er der dog ikke tale om pladsen på bagsædet, men derimod i bagagerummet.

Den franske familiefest - brugttest af Renault Grand Scénic

Der findes mange forskellige biltyper, så i dette afsnit vil vi introducere dig for to, der byder på godt med plads på bagsædet og i bagagerummet. De to, der er tale om, er stationcars og MPV’er. Netop disse biltyper er – grundet deres praktiske egenskaber – meget populære hos børnefamilier. Har du ikke helt styr på, hvad der kendetegner de to biltyper, kommer der herunder en kort gennemgang af deres karakteristika.

Hvad kendetegner en MPV?
MPV er en forkortelse for Multi Purpose Vehicle og er en stor familievenlig bil, som særligt er kendetegnet ved at være yderst fleksibel. En MPV er et oplagt valg hos større børnefamilier med tre børn eller flere. Dette skyldes blandt andet, at MPV’er som regel har tre separate bagsæder, hvilket typisk gør det muligt at montere tre autostole på bagsædet. Der findes tilmed en del MPV-modeller, hvor det er muligt at integrere en tredje stolerække. Det er disse MPV-modeller, der som regel vælges af de store børnefamilier. En anden fordel ved MPV-biltypen er, at de som regel har store ruder, som giver børnene på bagsædet bedre udsyn. Sidst, men ikke mindst byder MPV'er som regel på et meget rummeligt bagagerum med lav læssehøjde, som er en fordel, når du skal have en barnevogn ind og ud af bilen.

Eksempler på MPV’er:

Ford C-MAX

Citroën Grand C4 Picasso 

Volkswagen Sharan 

Hvad kendetegner en stationcar?
Stationcars er meget populære blandt mellemstore børnefamilier med to-tre børn, hvilket blandt andet skyldes, at en stationcar byder på meget plads i bagagerummet og fint med plads på bagsædet, hvor lofthøjden er større end eksempelvis i en hatchback. To autostole på bagsædet er ikke nødvendigvis et problem, men en tredje vil for nogle stationcars være en for stor mundfuld. Som regel er en stationcar lidt billigere end en MPV. Til gengæld er biltypen heller ikke helt så rummelig.

Eksempler på stationcars:

Renault Clio 

Opel Astra

Audi A6 

To andre biltyper til mindre familier
Hvis du blot har et barn, eller hvis dine børn er blevet store, er der to andre biltyper, som du sikkert vil finde interessante, nemlig hatchback’en og SUV’en.

Hvad kendetegner hatchback?
En hatchback er en populær model blandt familier med en til to børn. En fordel ved biltypen er, at den som regel er en smule billigere end stationcaren og MPV’en. Til gengæld er hverken bagsædet eller bagagerummet lige så stort i en hatchback som i en stationcar eller MPV.

Eksempler på hatchbacks:

Skoda Fabia

Peugeot 308

Volkswagen Golf

Hvad kendetegner en SUV?
En SUV er en biltype, man sidder højt i, hvilket gør ind- og udstigning ganske let. Læssehøjden er også høj, hvilket kan give lidt udfordringer, når man skal have en barne- eller klapvogn med ombord, men det kan dog sagtens lade sig gøre med lidt snilde og tålmodighed.

Eksempler på SUV’er:

Citroën C4 Cactus

Nissan Qashqai

Hyundai Tucson

Familiebilen skal passe til kørselsbehovet
Rummeligheden er, som sagt, langt fra det eneste vigtige forhold, der skal overvejes, når man skal investere i en familiebil. Et andet vigtigt forhold er ’kørselsbehov’. Du skal nemlig helst finde en bil, der egner sig godt til dine kørselsbehov. Hvis du bor i storbyen og primært kører korte ture, vil du formentlig sætte pris på en kompakt bil, der er let at manøvrere og parkere. Hvis du derimod ved, at du kommer til at køre mange lange ture, er det vigtigt at finde en bil, der virkelig leverer varen, når det kommer til sidde- og kørekomfort. Derudover vil du formentlig også sætte pris på en bil, der kører langt på literen. Tilhører du en familie, hvor camping er sagen, skal du naturligvis finde en bil med anhængertræk. Det er en rigtig god idé at skrive alle dine kørselsbehov ned for på den måde at få skabt overblik.

Ny eller brugt bil – hvad skal du vælge?

Tre bud på gode familiebiler
Som lovet tidligere, afslutter vi artiklen med tre konkrete bud på gode familiebiler. Da behov og ønsker til en familiebil kan være vidt forskellige, har vi fundet tre bud, der repræsenterer noget forskelligt, og som henvender sig til tre forskellige familietyper.

Den perfekte bil til den lille familie: Hyundai i30
Denne Hyundai-model, som er både sikker og kvik, er perfekt til den lille familie med et eller to børn. Bilens stilrene look falder i de flestes smag, og kørekomforten tiljubles af flertallet. I30 fås med forskellige størrelse motorer. Uanset hvilken motor, der vælges, kan man være sikker på at få en relativt økonomisk bil, da den som minimum er opgivet til at køre 16 km/l som benzinudgave.

Den perfekte bil til den mellemstore familie:  Skoda Octavia
Med en Skoda Octavia forenes stor funktionalitet med elegant design. Skoda Octavia er et super valg for den mellemstore familie, der gerne vil være godt kørende, og samtidig øge skønheden i gadebilledet. Octavia er nemlig en både rummelig og praktisk bil. Den fås med forskellige motorstørrelser, men uanset hvilken motor man vælger, kan man være ret så sikker på at få en relativt økonomisk bil, da langt de fleste Skoda Octavia-modeller er opgivet til at køre over 16 km/l.

Den perfekte bil til den store familie: Ford S-Max
En Ford S-Max er først og fremmest ekstremt rummelig, men selvom bilen er stor, er den både elegant, velkørende og forekommer på ingen måde klodset, hvilket MPV’ere ellers sommetider kan have en tendens til.