Odense Kommune er i den gule førertrøje, når det gælder elbiler. Kommunen har netop bestilt 100 Renault Zoe elbiler som led i en omstilling i bilflåden - fra sort til grøn transport.

Et fremsynet byråd i Odense vedtog i september 2014 at begynde omstillingen af kommunens bilflåde fra traditionelle diesel og benzinbiler til elbiler. Nu begynder omstillingen at tage form.

Odense Kommune har nemlig netop afgivet bestilling på 100 elbiler af mærket Renault Zoe. Biler, der skal anvendes i Hjemmeplejen. Dermed bliver de eldrevne biler meget synlige i bybilledet. Bilerne skal leveres i midten af september, og det er hensigten, at der med tiden, skal endnu flere elbiler i flåden hos Odense Kommune.

Rådmand i Ældre – og Handicapforvaltningen, Per Berga Rasmussen (Ø) siger: ”Som et led i den politiske beslutning udskiftes de første 100 almindelige biler med elbiler. Elbilerne skal give os erfaringer med brugen af elbiler og den nødvendige ladeinfrastruktur. Men det vigtigste er selvfølgelig, at der med valget af elbiler følger en lang række grønne fordele. Elbiler udleder hverken partikler, CO2 eller støj når de kører, og er dermed en stor gevinst for både sundhed og miljø i lokalområdet”, udtaler Per Berga Rasmussen.

Selv om udvalget af elbiler endnu ikke er på højde med de traditionelle diesel og benzindrevne, producerer de fleste store bilproducenter elbiler. Det gælder mærker som VW, Nissan, BMW, Kia og det mærke som Odense Kommune har valgt – nemlig Renault.

Ved udvælgelse af bilerne blev der lagt vægt på kriterier som ergonomi og kvalitet. I forbindelse med afprøvningen havde hjemmeplejepersonalet særligt fokus på ind- og udstigningsforhold, da de stiger ind og ud af bilerne mange gange i løbet af dagen, men der blev også lagt vægt på siddekomfort og udsyn.

Hos Renault Danmark, der hvert år sælger omkring 19.000 traditionelle biler, er man meget begejstret for at skulle levere de 100 elbiler til Odense. For det er ingen hemmelighed, at markedet for elbiler har været langsomt i optrækket.

”Elbilerne har det lidt som økologien for 20 år siden. Dengang var der heller ikke mange private, der købte det. Udviklingen blev for alvor sat i gang, da offentlige institutioner og virksomheder begyndte at indføre en politik om økologi. Den sammen tendens ser vi på elbilområdet, hvor det offentlige skubber salget i gang. Men til forskel fra økologien, er det faktisk næsten omkostningsfrit at skifte fra benzin til el”, siger direktør i Renault Danmark Henrik Bang.

Bilerne som Odense har købt er alle af mærket Renault Zoe, der har en rækkevidde på op til 240 km, og kan oplades på under en time.