Renault tager med elbil Megane E-Tech revanche for sidste års katastrofale nul stjerner i Euro NCAP-testen. Generelt er der flotte karakterer hele vejen rundt, undtagen en lille BMW, som skuffer ved ikke at opnå topkarakter.

Sikkerheden er i top – i hvert fald hvis man skal tro den seneste i årets første Euro NCAP-test, hvor der blev givet de maksimale fem stjerner til seks af testens biler. Kun en syvende bil må ’nøjes’ med fire stjerner.

0 stjerner – Renault Zoe dumper med et brag i ny crashtest
 
Som det efterhånden er blevet normen, fylder elektrificerede biler også denne gang godt i testpuljen, hvor knap halvdelen er elbiler eller plugin-hybrider: VW ID.5, Lexus NX og Renault Megane E-Tech. Den sidste er franskmændenes første elbil siden lanceringen af den ti år gamle Renault Zoe.
 
Renault Megane E-Tech er en spændende ny elbil, der også var med i opløbet om at blive Car of the Year 2022. Hvad angår sikkerheden, er der ikke noget at komme efter. Resultatet understreger, at Renault sagtens kan bygge sikre biler. Så meget desto mere ærgerligt er det, at de har forsømt at opdatere deres anden elbilmodel, Zoe. Sikkerhedsmæssigt har den stået helt stille siden den første Euro NCAP-test i 2013, hvilket udløste nul stjerner ved sidste års gentest. Vi kan derfor kun opfordre Renault til at bringe Zoe’s sikkerhed på niveau med deres andre biler, siger FDMs repræsentant i Euro NCAP-samarbejdet, Søren W. Rasmussen.

FDM: De grønne biler imponerer med høj sikkerhed
 
Blandt testens øvrige biler er også VW Polo, der har fået et større teknologisk facelift med bl.a. nye airbags, og dens nye søsterbil VW Taigo. De to biler imponerer især med en tårnhøj kollisionssikkerhed og høj sikkerhed for de mindste passagerer. Til gengæld rækker resultatet i kategorien ’sikkerhedssystemer’ kun lige til fem stjerner.

Skuffende BMW

Det samme gælder testens BMW 2-Serie Coupé. Her trækker en mindre god nødbremse og vognbaneassistent ned, og bilen opnår som testens eneste kun samlet fire stjerner. Det er overraskende fra BMW, som normalt altid får topkarakter.
 
Både de to VW-modeller og BMW-modellen er sikre biler. Men det ærgrer, at VW og BMW ikke har valgt at udstyre bilerne med de bedste udgaver af deres sikkerhedssystemer. Ærgerligt, når vi ved, at VW som bilproducent kan gøre det bedre, siger Søren W. Rasmussen.

Dacia Spring - kan strøm blive for billigt?
 
Af de syv biler er de fem blevet testet, mens to, VW ID.5 og Ford Tourneo Connect, er såkaldte genberegninger, da de stort set er identiske med tidligere testede modeller (VW ID.4 og VW Caddy).

Testens biler: 

BMW 2-Serie Coupé: Fire Euro NCAP-stjerner
Ford Tourneo Connect: Fem Euro NCAP-stjerner (2021)Lexus NX: Fem Euro NCAP-stjerner
Renault Megane E-Tech: Fem Euro NCAP-stjerner
VW ID.5: Fem Euro NCAP-stjerner (identisk med VW ID.4 - 2021)
VW Polo: Fem Euro NCAP-stjerner
VW Taigo: Fem Euro NCAP-stjerner