Det er 50 år siden, Hans-Werner Aufrecht og Erhard Melcher startede de første AMG-trimmede motorer op. Den dag i dag er AMG 100 % ejet af Daimler, og blot synet af de tre bogstaver får pulsen til at stige hos bilentusiaster verden over. Hos AMG lover man at fejre 50-års jubilæet med noget helt specielt: verdens første gadebil med Formel 1-teknik.

Aufrecht og Melcher var begge ansat i Mercedes’ motorsport-afdeling, men da virksomheden afviklede sit engagement i racerløb i midten af 60’erne, startede de to deres egen virksomhed.
I 1967 registrerede de ”Aufrecht & Melcher, Großaspach”, hvor sidstnævnte i øvrigt betegner Aufrechts fødeby. Virksomheden blev etableret med målet om at udvikle præstationsmotorer til racerløb. I 1971 gjorde en stor 4-dørs Mercedes 300 SEL sin entre på banerne med modelbetegnelsen AMG 300 SEL 6.8, og intet var længere det samme.

Den tunge bil kom ud af ingenting og vandt sin klasse og blev sammenlagt to’er i 24-timersløbet på Spa-banen. Resten er, som det hedder – historie.

1990 var året, hvor AMG begyndte at samarbejde direkte med Mercedes, og i 1993 lanceredes C 63 AMG – den første AMG-model i Mercedes’ eget modelprogram og den første officielle safety car i Formel 1.

I løbet af de næste år lanceredes AMG-versioner af de fleste Mercedes-modeller. Næsten udelukkende med V8-motorer men i visse tilfælde med V12’ere.

Da året hed 2005 blev AMG et fuldgyldigt datterselskab til Daimler, og fire år senere kunne man fremvise den første komplette bil, som var udviklet helt og holdent af AMG. Mercedes-Benz SLS AMG – den moderne ”mågevinge”.

”One Man, One Engine”
I dag findes der 43 AMG-mærkede Mercedes-modeller med både 4-, 6-, 8- og 12-cylindrede motorer. Fra den kompakte A 45 med en rækkefire på 381 hestekræfter til den 12-cylindrede Mercedes-AMG S 65 med V12-motor, 630 hestekræfter og et vridningsmoment på 1.000 Nm. I løbet af 2016 blev der solgt næsten 100.000 biler med AMG-mærket.

I alt beskæftiger AMG cirka 1.500 medarbejdere, og hver motor håndbygges af en enkelt person. Dermed står man fast på filosofien om ”One Man, One Engine”, hvorfor motorbyggerens navn og underskrift også sidder på motoren.

AMG’s helt store stolthed er den egenudviklede Mercedes-AMG GT, som nu findes i en hel familie: Mercedes-AMG GT (462 hk/650 Nm), Mercedes-AMG GT S (510 hk/650 Nm) og den helt nye Mercedes-AMG GT C (557 hk/680 Nm). Både GT og GT C fås desuden som åbne roadstere. Derudover findes også ”The Green Beast” Mercedes-AMG GT R (585 hk/700 Nm), som kommer så tæt på en GT3-racerbil, som man kan komme og stadig køre lovligt på gaden.

Hypercar
2017 bliver også året, hvor Mercedes-AMG vil give offentligheden et smugkig ind i fremtiden ved at vise, hvordan fremtidens performance cars kan se ud. Her vil man nemlig lancere en såkaldt ”Hypercar”, som for første gang vil gøre Formel 1-teknik tilgængelig i en gadebil. Bilen får en F1-hybriddrivline med flere end 1.000 hestekræfter, firhjulstræk og helt eldreven front-aksel. Det bliver en bil, som vil markere det ypperste, som er teknisk muligt i dag. Både hvad gælder præstation og energieffektivitet, vil denne hypercar udstikke retningen mod AMG Future Performance.