Aston Martin kaster sig over motorcykelproduktion med 100 håndbyggede tohjulede. Og de får hjælp af det legendarisk engelske motorcykelmærke, bedre kendt som motorcyklernes Rolls-Royce, Brough Superior.

Med 107 år på bagen har Aston Martin prøvet lidt af hvert, men aldrig har de bygget motorcykler – altså før nu. Det engelske adelsmærke har nemlig besluttet sig for at bygge 100 motorcykler, som ikke engang kan indregistreres til almindeligt brug – de er forbeholdt racerbanerne, eller måske nærmere rige playboys, der trænger til ny kunst. For AMB 001 er noget af et kunstværk, og Aston Martin har selvfølgelig ikke stået for det hele selv – de har hidkaldt ekspertise fra et motorcykelmærke med den helt rigtige stamtavle.

Bastarden fra helvede - Ducati Diavel 1260

Brough Superior er mærket, og de er måske ikke specielt kendt i dag, men i 1920’erne var de ikke bare berømte, de var nærmest berygtede. Med en garanteret fart på over 160 km/t og en pris, der kunne købe dig et hus, blev motorcykler som SS100 kendt som motorcyklernes Rolls-Royce. Frem til Anden Verdenskrig blev der produceret over 3.000 motorcykler, men produktionen stoppede på grund af krigen og startede aldrig igen. Altså før 2013, hvor man genstartede firmaet og byggede en ny SS100, som lignede den gamle, men med moderne teknologi, som en 120 hestes V-motor og avancerede materialer som kulfiber og titanium.

Kun til banen
AMB 001’s store partytrick er en 997 kubikcentimeter stor tocylindret V-motor – med en turbo monteret. Aston Martin hævder selv, at AMB 001 er verdens første serieproducerede motorcykel med turbo, men flere japanske motorcykelproducenter eksperimenterede med turboer allerede i 80'erne. 

Den perfekte mellemvej – Yamaha Tracer 900 GT

Selve Turboen har variabel geometri, som betyder, at den er hurtigere til at komme i omdrejninger, så man får øjeblikkelig reaktion, når gashåndtaget vrides rundt. I alt spytter motoren 180 hestekræfter ud, som skal flytte en tørvægt på bare 180 kilo.

Egenvægten er så lav, fordi motoren anvendes som et bærende element i rammen, og resten af rammen er bygget i kulfiber og titanium. Hele udstødningsmanifoldet er bygget i Inconel, et særligt letvægtsmateriale, som er utroligt varmebestandigt, og derfor for det meste bruges i rumraketter. Fordi AMB 001 er så højtydende, har Aston Martin ikke engang forsøgt at få motorcyklen indregistreret til gadebrug. Så skulle du have den slags penge til en motorcykel, så kan du kun lufte den på en racerbane.

BMW F850 GS - Beredt på eventyr

Og så er AMB 001 altså ikke ligefrem billig. Der bliver kun bygget 100 eksemplarer, og de koster hver især 806.900 kroner, og det er selvfølgelig uden 150 procent afgift, som motorcykler normalt koster i Danmark.