Ny Peugeot Expert: Den lille kæmpe er blevet endnu bedre


Den har hele tiden haft en særlig kombination af praktisk funktionalitet, som ikke er hverdagskost blandt varevogne. Det præg bliver nu understreget – Den nye Peugeot Expert har fået en gennemgribende opdatering: Endnu bedre kørekomfort, mere tyst kabine, højere sikkerhed, flottere frontdesign og kraftige fenderlister.Men den store lasteevne og de personbilsagtige køreegenskaber er der selvfølgelig ikke pillet ved.

Peugeot Expert kan noget, som giver de store kassevogne baghjul. Mange montører og håndværkere har fået øjnene op for, at den har nogle særlige fordele i den vanskelige bytrafik, kan spare mange penge og tilmed har brugsfordele i det daglige.

Pointen kan koges ned til, at Expert er en meget vågen lille kæmpe: Man får en varebil med en overraskende ødsel rummelighed og lasteevne – så ødsel, at rigtigt mange proffe varebilsbrugere opdager, at Experten har mere end rigelig kapacitet. Men det præsterer den vel at mærke med overraskende kompakte ydermål. Det har muliggjort køreegenskaber, der minder om personbiler, suveræn fleksibilitet og bevægelighed i f.eks. bytrafik samt ikke mindst en læssehøjde og udstigningshøjde, der er markant (10 cm) lavere end normalt. Klare fordele i det daglige arbejde.

Flottere og endnu mere robust i det ydre
Det er netop de kvaliteter, der nu understreges med en kraftig opdatering – både udvendigt, på sikkerheden og i kabinen.

Den nye Expert har fået et flot løft i det ydre design. Den markante profil er forstærket med et nyt frontparti med mere robuste linjer. Der er indfarvet kofangere og tågelygter. Desuden er pack-look standard på alle modeller. Forlygterne er også en helt moderne type med klart glas, højderegulering og integrerede blinklys. Og fronten fuldendes af en nydesignet, mere markant kølergrill indfarvet i bilens farve.

Desuden er der nye, kraftige fenderlister ned langs siderne, som effektivt mindsker risikoen for karrosseriskader. Endelig er karosseriet blevet forstærket med komponenter fra 807-serien.

Nye sæder og lavere støj
Komforten og køreoplevelsen har altid været blandt Expertens store trumfer. Og også her er der vigtige nyheder og forbedringer.

Ikke mindst er der nye sæder, der er mærkbart mageligere og giver bedre støtte til overkroppen. Sæderne er både blevet længere og højere og har fået ny polstring med en let ”skulptureret” form, der holder bedre fast om kroppen. Kørestillingen er behageligere, fordi førerpositionen er hævet 4,5 cm, sæderne kan reguleres længere frem og tilbage (22 cm) og rattet er selvfølgelig højde-justerbart. Endelig introduceres nye indtræk samt en udvidet farvepalette.

En anden vigtig nyhed er et gennemgribende arbejde med støjisolering. Med ny PVC-behandling af gulvet i varerummet og hjulkasserne, isolering af tagstolperne samt forbedrede tætningslister, er det lykkedes at nedbringe lydniveauet i kabinen meget hørbart. Det gælder både støj fra hjulene, højfrekvent støj fra motor og transmission samt støj fra stenslag i hjulkasserne.

Udstyret omfatter bl.a. el-ruder og fjernbetjent centrallås. Alt sammen ting, der understreger den personbilsagtige, komfortable køreoplevelse.

Masser af plads – også til ekstra sæder
Peugeot Expert fås i et bredt modelprogram som både van med og uden sideruder og som Combi personbil med ni sæder.

Som van er volumen i varerummet op til hele 5 m³ og lasteevnen op til 1.200 kg. Det er imponerende for en varevogn med så slanke linjer og som fylder så lidt ved kantstenen. Dertil skal lægges, at trækkrogen er godkendt til hele 1500 kg oven i.

Tilsammen er det kvaliteter, der ikke bare gør Experten oplagt til f.eks. budservices, bl.a. fordi den både er nemmere og behageligere at køre og billigere i anskaffelse, drift og brændstof.

Akselafstanden er 2.820 mm eller 3.224 mm og totalvægten vil, afhængigt af version, ligge på mellem 2.200 og 2.500 kg.

Motorprogram indeholder 2 dieselmotorer. En 1.9l dieselmotor på 71 hk og et drejningsmoment på 125 Nm med en topfart på 138 km/t samt en 2.0l HDi commonrail-motor på 110 hk og et drejningsmoment på 250 Nm samt en topfart på 165 km/t. De leveres begge med en 5–trins manuel gearkasse.

Sikkerheden er i top
Den aktive sikkerhed i den nye Expert er forbedret på flere punkter. Der er større og kraftigere skivebremser på forakslen, som nu er 285 mm i diameter og den nyeste generation af ABS med fire sensorer og elektronisk regulering af bremsekraften fra de 60 mm store stempler i bremsekalibrene. Samtidig har Expert som standard 15-tommer fælge for at give plads til de større bremseskiver.

Sikkerheden og komforten er yderligere tilgodeset med en ny, fartafhængig servostyring, som sikrer optimal assistance ved parkering og lav hastighed samt mere stabilitet ved højere hastighed. Endelig er der førerairbag, 3-punkts sikkerhedsseler med selestrammere og kraftbegrænsning til alle siddepladser og mulighed for ekstra airbag til hoved og bryst til de to passagerer.

Peugeot Expert er hos forhandlerne fra ultimo februar. Priserne på de nye modeller foreligger endnu ikke.