Euro NCAP har endnu en gang skærpet kravene i deres crashtest – alligevel skinner den nye og avancerede Toyota Yaris i testen, og får som den første model fem stjerner.

Toyota var ganske selvsikre, da de introducerede den nye Yaris tidligere på året. Det ville blive klassens mest sikre bil, sagde de dengang, og det blev af nogen afskrevet som marketingsgas. Men hos Toyota er det åbenbart ikke marketingsafdelingen, der har bukserne på. For Yaris har klaret sig overordentligt godt i den nye og skærpede Euro NCAP-test. Faktisk så godt, at den lille bil, som den første, har fået fem stjerner i den prestigefyldte test.

Nye krav 
De nye krav betyder, at især de aktive sikkerhedssystemer bliver afgørende, hvis de maksimale fem stjerner skal i hus. Udover nødbremse, vognbaneassistent og fartbegrænser skal biler nu også kunne overvåge føreren og reagere på uopmærksomhed bag rattet. Derudover skal nødbremsen også virke, når bilen bakker, og ved venstresving skal bilen advare om og bremse for modkørende. I tilfælde af uheld skal bilerne have et såkaldt eCall-system, der sender besked og position til alarmcentralen. 

Hurra – Toyota Yaris er blevet sporty
 
Selve kollisionstesten er også opdateret. Det er første gang siden 1997, og nyt er blandt andet en airbag mellem fører og passager på forsædet, der skal forhindre dem i at slå sig mod hinanden ved uheld. Endelig er testens frontalkollision udvidet, så en ’voksen’ nu også sidder på bagsædet. Men de nye krav betyder også, at man ikke længere kan sammenligne karaktererne. Det forklarer Søren W. Rasmussen fra FDM, som er den danske repræsentant hos Euro NCAP.

Ny Yaris vil være sikrest i mini-klassen - her er priserne
 
Det er to år siden, Euro NCAP sidst skærpede kravene, som i dag er blevet standard i stort set alle nye biler. Nu er det tid til at hæve barren igen. Det er godt for sikkerheden, men betyder også, at det er helt umuligt at sammenligne Euro NCAP-stjerner på tværs af årgange. Selvom en Euro NCAP-test gælder i seks år, kan man slet ikke sammenligne fem stjerner fra 2014 med fem stjerner i 2020. Der er en verden til forskel.

Yaris og corona
Selvom reglerne blev ændret ved årsskiftet, har corona forsinket testarbejdet, og derfor er det kun den nye Yaris, som har været testet. Og med undtagelse af en bak-nødbremse, der endnu ikke fås til Yaris, er alle sikkerhedssystemerne standard i alle udgaver, ligesom kollisionssikkerheden er god. Samlet udløser det fem sikre Euro NCAP-stjerner. 

FDM i skarp kritik af storsælgende Volkswagen
 
Euro NCAP spiller en helt afgørende rolle i forhold til udviklingen af sikkerheden i nye biler. Det viser den seneste test af Toyota Yaris, der opnår et meget flot resultat, som tilmed gælder for alle udgaverne. Det var helt uhørt for bare få år siden, og siger noget om, hvor hurtigt udviklingen går, siger Søren W. Rasmussen.