Skoda er klar med endnu en SUV til deres modelrække. Navnet er KAROQ, og modellen skal afløse Yeti senere i år. Ligesom den nye SKODA KODIAQ er navnet inspireret af Kodiak-øhavets indianske befolkning. Dér er ordet for en bil ‘KAA’RAQ’, og en pil, der som bekendt er en del af SKODAs logo, hedder ‘RUQ’. Sammentrækningen af de to ord er: KAROQ.

Ifølge Skoda, så vil deres nye SUV tiltale såvel mænd som kvinder, der har en aktiv livsstil og ønsker en rummelig familiebil, der forener flot design og praktiske egenskaber.

Design og rummelighed: VarioFlex-bagsæde og op til 1.810 liter bagage
Navngivningen er ikke det eneste, som KAROQ har tilfælles med KODIAQ. Ligesom ‘storebror’ har KAROQ også SKODAs nye design. Hvordan det præcist kommer til udtryk hos KAROQ, bliver afsløret til verdenspremieren i Stockholm 18. maj.

KAROQ er 4.382 mm lang, 1.841 mm bred and 1.605 mm høj. Der med er KAROQ hele 160 mm længere end Yeti, og da den samtidig har en akselafstand på 2.638 mm er det en rummelig SUV. Ikke alene er der 68 mm knæplads på bagsædet. KAROQ har et bagagerum på 521 liter, som øges til 1.630 liter, når bagsædet fældes frem.

Bagsædet er noget helt særligt i KAROQ. Den kan nemlig fortsat fås med Yetis praktiske VarioFlex-bagsædesystem, hvor de tre bagsædepladser kan indstilles individuelt eller tages helt ud. Dermed kan bagagerumspladsen varieres fra 479 liter til 588 liter med sæderne i brug, og når de bliver taget ud, er der et varerum på hele 1.810 liter.

Udstyr: 100 procent digitale instrumenter og Full LED-forlygter
Skoda oplyser, at KAROQ enten har eller vil kunne fås med alt det nyeste udstyr fra koncernen. Således bliver KAROQ den første SKODA, som fås med 100 procent digitale instrumenture, der kan tilpasses efter førerens individuelle ønsker.

Full LED-forlygter, som blev introduceret med den nye Octavia og KODIAQ, bliver også en mulighed. I Full LED-forlygter har både køre-, nær- og fjernlys det klare og energibesparende LED-lys. Ligeledes er der mulighed for LED-lys i kabinens paneler, for KAROQ fås med LED ambiente lightning.

På sikkerhedsfronten kommer KAROQ med en frontassistent med fodgængerbeskyttelse, så den kan nødbremse bilen, hvis man ikke reagerer i tide på såvel forankørende trafik som fodgængere. Derudover vil KAROQ kunne fås med en parade af assistentsystemer som f.eks. dynamisk fartpilot, der sørger for at holde sikker afstand til forankørende biler, og Traffic Jam Assist, der automatisk holder banen, bremser og accelererer ved køkørsel. Ligeledes kan der tilvælges udstyr som vejbanebaneassistent, vejskilteassistent og Trailer Assist. Sidstnævnte hjælper med at bakke en trailer på plads, mens man justerer retningen med knappen til el-sidespejlene.

Opkobling: SKODA Connect med nødopkald
Ligesom den nye Octavia og KODIAQ fås KAROQ med SKODA Connect, som integrerer behovet for information, hjælp og tryghed i bilen. Systemet består af tre dele: nødopkald, Care Connect og Infotainment Online.

Nødopkaldsfunktionen gør det muligt at rapportere en ulykke til alarmcentralen med et tryk på en SOS-knap i loftet ved bakspejlet. Men funktionen bliver endnu bedre, når den automatiske del bliver fuldt understøttet af alarmcentralen i Danmark i løbet af 2018. Systemet er nemlig i stand til at oprette automatisk forbindelse til en alarmcentral, hvis KAROQ selv er involveret i en ulykke, som er så kraftig, at en airbag og/eller
selestrammer bliver udløst. I så fald bliver der automatisk sendt data til alarmcentralen om GPS-position, hastigheden da ulykken skete, kørselsretning og antallet af passagerer, så alarmcentralen kan videregive dem til redningstjenesten. Samtidig bliver der etableret en taleforbindelse mellem alarmcentralen og kabinen.

Care Connect rummer funktioner, som giver værdi i hverdagen. F.eks. forbinder Care Connect KAROQ med en app på smartphonen, hvor man bl.a. kan tjekke, om man låste bilen, hvor den er parkeret, eller om den overskrider en forudindstillet hastighedsgrænse. Desuden forbinder Care Connect KAROQ til den foretrukne SKODA-servicepartner, som registrerer, når det er tid til service og automatisk sender forslag til dato for værkstedsbesøg inklusive pris. Samtidig kan man til hver en tid selv se bilens ‘sundhedsrapport’ i SKODA Connect portalen på en computer – f.eks. om bremserne er slidt ned, eller om der mangler luft i dækkene.

Infotainment Online udmærker sig ved onlinefunktioner, som er en stor hjælp på køreturen. F.eks. kan man få realtidsopdatering af trafiksituationen med forslag til alternativ rute, information om brændstofpriser på udvalgte servicestationer på ruten og anvisning af ledige parkeringspladser ved destinationen på udvalgte parkeringspladser. Infotainment Online forudsætter, at man har det nyeste Amundsen- eller Columbus-navigationsanlæg.

Motorer: Op til 190 hk og 2.000 kg anhænger
KAROQ stiller med to TSI-benzinmotorer og tre TDI-dieselmotorer. Cylindervolumenen er på 1,0, 1,5, 1,6 og 2,0, og motorkraften spænder fra 115 hk og helt op 190 hk. Alle motorer fås med et 7-trins DSG-automatgear, men i topmodellen 2,0 TDI 190 hk er det standardudstyr sammen med 4x4. Denne model vil kunne trække en anhænger på op til 2.000 kg. Fra udstyrsniveauet Ambition og op fås KAROQ desuden med dynamisk chassiskontrol, hvor man kan vælge mellem køreindstillingerne Normal, Sport, Eco, Individuel og Sne.

De danske priser på KAROQ bliver fastsat ved introduktionen i januar 2018, hvor vi naturligvis vender tilbage med en omfattende test af den nye SUV.