Tesla har lanceret sin første pickup. Navnet er Cybertruck, og den er som taget ud af en science fiction-film. Det er specifikationerne også – med tre elmotorer kan den store bil runde 100 km/t på tre sekunder.

Tesla og direktøren Elon Musk er på jagt efter verdensherredømmet. Og hvis man skal have overherredømmet i USA, så skal man have en pickup truck på programmet. Vi har længe vist, at den var på vej, men nu er den altså endelig landet, og den ligner faktisk noget fra det ydre rum.

Tesla lægger arm med amerikansk ikon

Tesla har givet modellen navnet Cybertruck, og linjerne er noget helt andet end, man ellers kunne støde på. Linjerne er så kantede, at man kan stikke sig på dem, men dækker over en kabine med to sæderækker og plads til seks personer. Bag kabinen er der et to meter langt lad, eller præcis så langt som det, man ville finde på en Ford F-150, USA’s mest solgte bil. På ladet må den laste 1.587 kilo, men måske vigtigst for en amerikansk truck er evnen til at trække tunge ting. Billigste udgave må trække 3.400 kilo, mens den dyreste må trække det dobbelte – 6.350 kilo.

Amerikansk ikon trækker næsten 500 tons – med elmotor

Affjedringen er uafhængig i alle fire hjørner og bruger luftbælge i stedet for skrue- eller bladfjedre. Det betyder, at frihøjden kan varieres fra lav til 40 centimeter – det er over 10 centimeter mere end den nye Land Rover Defender. Fordelen ved luftaffjedringen er også, at bagenden kan sænkes separat, så det er nemmere at laste ting i ladet.

Skudsikker – næsten
Tesla kalder selve konstruktionen for et exoskelet, som måske er amerikansk marketing-hype, måske ikke. Men ifølge de sparsomme informationer, vi har fået, så ligner det, at bilen har et selvbærende karrosseri i stedet for en separat chassisramme, som de fleste andre pickups bruger. Til gengæld er karrosseriet beklædt med en særlig type rustfri stål, som kan modstå slag fra en mukkert – Elon Musk fik faktisk en mand på scenen til at illustrere netop det.

Rivian R1T – en cowboys grønne drøm

Glasset i ruderne skulle også være særlig holdbart, og til lanceringen blev det nævnt, at glasset kan modstå helt op til et ni millimeter-projektil. Så det skulle selvfølgelig også illustreres – dog ikke med en pistol. I stedet havde fyren på scenen smidt mukkerten og fundet en bold i stål, som så smadrede først den ene, så den anden siderude, mens Elon Musk direkte fra scenen udbrød; Fuck!

Rækkevidde til eventyr
Det helt centrale ved Cybertruck er selvfølgelig, at den kører på strøm. Og billigste variant har kun én enkelt elmotor, der trækker baghjulene. Den runder 60 miles på 6,5 sekunder og har en rækkevidde på cirka 400 kilometer. Næste trin har en motor til forakslen og en til bagakslen, og så overstås de 60 miles på 4,5 sekunder, og rækkevidden er så 482 kilometer. Vildeste udgave har én motor til forakslen, og to til bagakslen. Her er accelerationstiden 2,9 sekunder, mens rækkevidden er imponerende 804 kilometer. Og prisen i USA skulle lande på 470.000 kroner eller det samme som en veludstyret Ford F-150.

Tusindeårsfalken - Tesla Model 3 er landet

Du kan allerede bestille modellen nu, og det forventes at bilerne bliver leveret fra slutningen af 2021.