Renault 4 er ikke helt så charmerende som sin lillebror 5 – men til gengæld er den langt mere praktisk. Bagsædet kan faktisk bruges, og bagagerummet sluger over 400 liter, og så er den tilmed overordentligt komfortabel. Det lugter af en fransk succes.
Den originale Renault 4 er det franske mærkes mest populære model til dato. Over otte millioner biler er der produceret, og flere ting peger på, at den genfortolkede og splinternye Renault 4 kan gentage succesen. 4 er bygget på samme AmpR small-platform som Renault 5, men er 22 centimeter længere, blandt andet med otte centimeter længere akselafstand, som gerne skulle komme bagsædets passager til gavn. Pladsen på bagsædet, eller manglen på samme, er nemlig en af de største minusser ved Renault 5. Der er helt sikkert bedre plads i 4, men med mine 185 centimeter har jeg ikke rigtig nemt ved at finde mig til rette deromme. Hovedet rører loftet, og der ikke meget benplads, men jeg kan trods alt sidde der – til forskel fra Renault 5 – og bagsædet ville gå fint an til eksempelvis mindre børn.
Bagagerummet er endnu et sted, hvor 4 overgår 5. 420 liter er der i alt, 100 liter mere end Renault 5. 42 liter findes i et ekstra rum under det normale gulv. Her finder man ladekablerne, men Renault har simpelthen indsat en smart plastikkurv, man kan løfte ud. Ganske praktisk. Det samme er den meget flade læssekant, som tilmed er lav. Det gør det nemt at læsse ting i bilen. Det er den slags, som både pensionister, hundeejere og børnefamilier sætter pris på.
Komfortabel og dog
Mens den nye Renault 5 har gokart-lignende køreegenskaber, der gør den sjov på en bugtet sognevej, men også meget fast i hverdagen, så har de franske ingeniører afstemt 4’eren helt anderledes og langt mere tilgivende. Undervognen er her som en svamp, der opsuger ujævnhederne, men det fine er, at bilen på ingen måde kører svampet. Renault 4 vejer under 1.500 kilo, som faktisk er let for en elbil, så man får en velkørende familiebil med fokus på komfort. Presser man den i et sving, responderer den med en fin balance og masser af greb takket være en multilink-ophæng til baghjulene, som vi normalt kun ser på dyrere biler.
Ford Puma er skarp på vejen men svag på strøm
Renault har tilmed kælet for passagerne med ekstra skum i sæderne i forhold til Renault 4, og det mærkes da også i forsæderne, som føles bløde og rare – hvis du ellers kan finde dig en god kørestilling. Bag rattet savnede jeg, at rattet kunne komme længere ud, og det lykkes aldrig at have en hel optimal siddestilling, så jeg endte med at sidde en smule sammenkrummet.
BYD Atto 2 – lever op til alle fordomme om en kinesisk elbil
Renault 4 kompenserer dog næsten for det ved at være meget støjsvag. Kun ved 110 km/t og over begynder vindstøjen at trænge ind, men helt uden at blive træls. Det er med til at hæve kvalitetsindtrykket. Resten af kabinen leverer også. Der er en smule for meget pianolak, men generelt er materialekvaliteten fin, og Google-systemet med blandt andet Maps fungerer rigtig fint.
Lad ladetid
Ligesom 5 fås Renault 4 med to forskellige batterier – 40 kWh og 120 hestekræfter eller 52 kWh og 150 hestekræfter. Det er ikke særlig meget kapacitet, og det største batteri lover kun en rækkevidde på 409 kilometer under bedste betingelser. Større batterier koster mere, så Renault har valgt et økonomisk bevidst kompromis, så har du regelmæssige ture mellem Gedser til Skagen i vintertid, skal du nok bare finde noget andet end Renault 4. Forbruget på førstedagen var helt nede på 12,7 kWh/100 km i det, der svarer til godt, dansk sommervejr. Det indikerer et fint, lavt forbrug, og officielt er bilen opgivet til 15,1 kWh/100 km.
Årets Bil – lever KIA EV3 op til forventningerne?
Rækkevidden kan man sikkert godt leve med, men modellens største ulempe er ladetiden. Det lille batteri tager 80 kW, mens det store kan tage op til 100 kW. Officielt kan batterierne lades fra 15 til 80 procent på 30 minutter, men bemærk, at det er 15 procent og ikke 10 procent, som ellers er ved at være branchestandarden. Se det som et udtryk for, at Renault har skullet spare nogle steder.
Vive la France
Renault 4 er ikke uden sine fejl, og da vi endnu ikke kender priserne, skal man passe på med at kaste en dom. Alligevel efterlader modellen et indtryk af at være utroligt helstøbt. Den er komfortabel, velkørende, og er langt mere praktisk end sin charmerende lillebror. Og så er den helt og holdent bygget i Frankrig uden pengestærke og skumle typer i kulissen, og det kan også noget i disse urolige tider.
Teslas redning? Vi tester den nye Tesla Model Y
Kort sagt er Renault 4 den fulde pakke, og den fortjener næsten at blive samme succes, som sin åndelige forgænger.