Grove All Terrain-dæk er populære både på Instagram og blandt flere og flere campister, men i den seneste ADAC-test taber de på alle parametre til et almindeligt helårsdæk.

Indrøm det – de lange mørke vinteraftener er blevet brugt med telefon i hånden, mens du har scrollet forbi tusinder af lækre billeder af smukke mennesker i seje biler, der forcerer de mest utrolige steder i verden, mens du har fantaseret om, at det kunne være dig. Drømmen om en ekspeditionsudrustet autocamper, pickup eller firehjulstrækker er en, som bliver mere og mere populær. Og et skridt nærmere kommer du, hvis du skifter det kedelige parcelhus-gummi ud med grove All Terrain-dæk. Intet understreger, at du er tre dåser og et gasblus fra et eventyr Jorden rundt. Men noget tyder på, at du skal holde dig fra de grove dæk.

Overlanding - den fede måde at campere på

Den tyske forbrugerorganisation ADAC, eller Allgemeiner Deutscher Automobil-Club, har netop testet otte forskellige All Terrain-dæk op mod et almindeligt, men godt helårsdæk, og resultaterne er ikke imponerende. For måske er det ikke nogen overraskelse, at de grove dæk ikke er nær så gode, som de bedste gadedæk, men da alle otte testede dæk bærer vintersymbol, er forskellene alligevel overraskende store. Referencedækket er et Pirelli Cinturato SF3-helårsdæk, der bruger 36 meter på at standse fra 80 km/t på våd vej. Det værste All Terrain-dæk, BF Goodrich Trail Terrain T/A skal bruge 48,8 meter. Selv det bedste dæk Falken Wildpeak A/T AT3WA skal bruge lige under 40 meter på disciplinen. I karakterafgivelsen tager man ikke kun bremselængden med, men også dækkets opførsel ved udfordrende kørsel, og her har flere af All Terrain-dækkene en langt mere uforudsigelig opførsel.

Dyrt værktøj – Ineos Grenadier Quartermaster

ADAC har foretaget testen med den antagelse, at de fleste All Terrain-dæk vil leve størstedelen af deres liv på asfalt, og derfor ligger hovedvægtet af testen der. Man har dog testet dem på grusbane, og her er det kun Matador MP72 Izzarda A/T2, der kan accelerere hurtigere end helårsdækket. Resten er langsommere. På de dynamiske egenskaber var der ikke stor forskel, men All Terrain-dækkene viste deres styrke ved at være markant mere robuste, og helårsdækket havde mistet dele af mønsteret efter endt test. 

Ingen fordel på vådt græs

De fleste campister både kender og frygter en fugtig græsplæne. Den undseelige plæne kan sluge biler, og gerne når der enten er tilskuere eller ingen til at hjælpe, og her kan de grovere dæk have deres berettigelse på camperen – eller kan de? ADAC prøvede selvfølgelig at efterligne netop denne situation, men da det ikke kan lade sig gøre at skabe et setup, hvor alle dæk bliver udsat for præcis samme omstændigheder, tæller denne del ikke med i testen.

Her er de sommerdæk, du skal undgå

Resultatet er alligevel lettere overraskende, for grebet var ikke markant bedre mellem de grove dæk og helårsdækket. ADAC prøvede tilmed et sommerdæk, og det var mærkbart dårligere, men helårsdækkets vinterlignende mønster klarede sig altså næsten lige så godt i denne ikke helt så videnskabelige disciplin. Til gengæld stod det klart, at firehjulstræk betyder mere end dækmønster på en våd og opkørt græsplæne.

Vinterglat

På en snedækket vej kommer nogle af All Terrain-dækkene tæt på at kunne slå helårsdækket. Dækkene bliver testet både på bremselængde, acceleration og på en bane på tid samt det subjektive indtryk fra to professionelle testkørere. Og Yokohama Geolandar A/T G015 er faktisk på højde med helårsdækket, men omvendt falder Bridgestone Dueler A/T002 totalt igennem.

På dinosaur-jagt i højtråbende Hilux

Overordnet vinder Yokohama Geolandar A/T G015, men det er stadig kun på højde med et godt helårsdæk.

Du kan læse hele testen her