Årerne med corona lader til at have gjort kør selv ferie populært igen. Men er din bil i topform til turen? Du risikerer nemlig at skulle med toget hjem, hvis bilen bryder sammen.

Huset er booket og færgebilletten købt, for om få dage peger også jeg snuden på min gamle stationcar mod Italien. Lige som mange andre danskere, er vi efter corona vendt tilbage til disciplinen kør selv ferie Italien. Men hvordan får du og familien egentlig den bedste oplevelse, når I skal tilbringe mange tusinde kilometer i bilen. Det forsøger vi at svare på her. 

Gør bilen klar

Lad os starte med bilen. Den skal nemlig helst være i sin bedste form, så du er sikker på, den kan klare turen til og fra jeres destination. Det nemmeste er at køre den til service, hvor du med fordel kan nævne, at bilen skal fragte jer på ferie.

Mangler du den perfekte ferie-bil? Tjek alle vores diesel-stationcars med aircondition lige her

Men hvis du vil spare penge, så kan du også selv lave et tjek selv. Tag oliepinden op og tjek niveauet – der er to streger på oliepinden, og olien skal gå over nederste streg, men under øverste. Tjek farven på bremsevæsken. Er den sort, skal det skiftes. Fyld derefter sprinklerbeholderen helt op med sprinklervæske. Konstater at klimaanlægget virker og få det eventuelt tjekket og efterfyldt på dit værksted. Husk også at tjekke olieniveauet i servostyringens oliebeholder.

Er dækkene tæt på at være nedslidte, så skift dem. Rådet for Større Dæksikkerhed anbefaler en mønsterdybde på mindst tre millimeter. Vær opmærksom på, at mange bilmærker anbefaler et højere dæktryk, hvis bilen er tungt lastet og skal køre stærkt. Det kan du læse mere om i bilens instruktionsbog eller i dørsiden. Glem ikke at tjekke reservehjulet. Tjek, at alle lygter og pærer virker.

Tysk køreglæde - brugttest af BMW 520d

Tjek støddæmpere: Når du trykker ned på bilen, skal den falde til ro med det samme. Hvis ikke, har du dårlig vejkontakt, og bilen bremser, styrer og kører dårligere. Gør ruden ren indvendig og udvendigt før feriestart. Tjek, at vinduesviskerne ikke er revnet i enderne. Hvis de trækker striber, så skift dem.

Ingen lånebiler!

Udover at det er super-træls at blive lammet af en bil, som er ude af drift, så har SOS International, været ude og advare mod, at det i år ikke er muligt at sikre en lånebil. Det forklarer Anette Bjørn Juncher, Operational Manager for Rødt Kort-ordningen hos SOS International.

Har du 300.000? Så har vi fem elbiler med plads til hele familien

Siden sidste sommer er det blevet stadigt mere vanskeligt for os at skaffe en udlejningsbil som erstatning, hvis bilisten får nedbrud på bilen undervejs på ferien. Vi forudser en sommer, hvor det bliver endnu sværere.

Faktisk er det sådan i år, at du kan risikere at sendt på et tog hjem fra drømmeferien, hvis bilen er brudt sammen. Så tjek lige bilen en gang mere.

Kan du veksle højt kilometertal for luksus – her er tre fede og billige familiebiler

Rødt Kort-ordningen er din garanti for vejhjælp, hvis bilen bryder sammen ude på de europæiske veje. Det eneste krav er, at din bil er kaskoforsikret i Danmark, så har den automatisk vejhjælp i udlandet. Du kan med fordel downloade app’en Rødt Kort, hvor du kan indberette en eventuel skade eller nedbrud direkte, og så sender app’en selv koordinater og andre informationer.

Miljøzoner

Hvis du kører i dieselbil, så skal du være opmærksom på, at tyskerne også har strammet grebet. Diesel er helt blevet forbudt i visse bydele af nogle større byer, som Hamborg og Berlin. For at køre ind, skal de leve op til den seneste Euro 6 norm. Det påvirker dog ikke trafikken på A7, som kører gennem og under Hamborg.

Dieseldrevet motorvejsmissil – Mercedes C300d

Uanset om din dieselbil er helt ny, så har de fleste byer en miljøzone, som kræver et miljømærkat. Grønt mærke giver adgang og er muligt at få til biler, som er Euro 4 og frem (dieselbiler fra 2006 eller benzinbiler fra 1992). Mærkatet kan eksempelvis købes gennem FDM, og koster 150 kroner.

I Italien har mange byer gjort det forbudt for andre end lokale at køre helt ind i centrum, så vær opmærksom på skiltningen Zona Traffico Limitato. Da italienerne automatisk registrerer nummerpladerne, og det koster 80 euro i bøde, hver gang du passerer, kan turen hurtig blive rigtig dyr.

I Frankrig har myndighederne mulighed for at lave både permanente og midlertidige miljøzoner, hvis luftforureningen bliver for høj. Et mærkat kaldet Crit'Air, der angiver bilens udledning, effekt og alder, er påkrævet, men det kan kun bestilles gennem en fransk hjemmeside, men leveringen tager en måned, så det kan være, du skal overveje, om det er nødvendigt at køre helt ind i centrum, hvis I bare har en enkelt ferie til Frankrig.

Model Y er måske Teslas bedste model til dato – men grundende til at vælge Tesla er færre end nogensinde

Skal du til Belgien, så kan du trygt køre afsted. Der er indført miljøzone i Bruxelles og Antwerpen. Her kræver det ikke mærkat at køre ind i en af miljøzonerne, men bilen skal være registreret på forhånd via en hjemmeside. Registreringen gælder så længe, bilen har samme nummerplade.

Motorvejsmærkater

Alt efter hvor turen nu går hen, så er der stor sandsynlighed for, at du kommer gennem et land, som tager sig betalt for, at du kører på motorvejene. Skal du til Schweiz, skal du bruge et motorvejsmærkat for at få lov at køre på motorvejen. Mærkatet gælder for et helt år og koster 290 kroner gennem FDM. Husk du skal bruge to mærkater, hvis du kører med campingvogn.

Drømmen om det frie liv - kør-selv ferie i Norge

I Østrig skal du have en vignette, hvis du kører på motor- eller motortrafikveje. Du kan købe en vignette for enten 10 dage eller to måneder. Du kan bestille det her direkte for ni euro. 

I mange lande som både Frankrig, Spanien og Italien, for bare at nævne få, skal du også betale for at køre på de større veje, når du passerer bomme på vej ud eller af motorvejen, så husk at gemme byttepengene, selv om du også kan betale med de fleste betalingskort.

Tips til kør selv ferie med børn

Lad os bare være ærlige – det er de færreste børn, der glæder sig til tanken om hele eller halve døgn på bagsædet af en bil, mens Tyskland fortsætter i en evighed. Hold derfor masser af pauser, gerne hver anden tredje time, hvor hele familien kan få rørt sig, og sørg for at have masser af væske med på turen. Pak også gerne mad og snacks, så I ikke behøver at holde ind kun for det. Har din bil ikke aircondition, så overvej at investere i solskærme til bagsæderne eller find en bil med klimaanlæg her.

Råbende tyskere: Romantik i VW California

Takket være moderne teknologi er det blevet noget nemmere at underholde børnene på de lange stræk. Skal børnene se film, så husk at få dem overført inden turen, så de ikke bruger al jeres data på Netflix. Og husk også individuelle høretelefoner, så alle andre slipper for at høre Paw Patrol. Alternativt kan det også være en hyggelig beskæftigelse for hele familien med lydbøger, som alt efter forfatteren kan få timerne til at glide hurtigt.

Når du pakker, så sørg for at placér tung bagage i midten og nederst i bagagerummet, så bilen ikke kører ustabilt. Hav ikke tunge ting som fx en Ipad eller kamera til at flyde eller placeret højt i kabinen. De bliver til missiler ved en hård opbremsning eller sammenstød.

Følger du disse tips, burde kør selv ferien blive helt fantastisk. Det håber vi – god sommer.