Den nye Astra

Den ny model af Opel Astra, som kommer i foråret 2004, blev konstrueret bl.a. med det sigte, at der skulle være masser af plads til passagererne. Den store afstand mellem akslerne sikrer, at Astra er meget rummelig. Og den kompakte bagaksel giver et lavt tyngdepunkt og gode køreegenskaber.Målene på den kommende Astra er blandt de længste i klassen. Bilen er 4,25 meter lang, 1,75 meter bred, 1,46 meter høj og afstanden mellem for- og bagaksel er 2,61 meter.
I forhold til forgængeren er den 35 millimeter højere, 44 mm. bredere og 139 mm. længere. Disse tal giver klart større råderum i skulderhøjde både i for- og i bagsædet. Og især er der sket en forøgelse af hovedrummet bagi.

Starten: motoren
Frank Leopold forklarer, at processen starter med motoren – og bygges op herfra. Motor og transmission skal samtidig have mulighed for at bevæge sig i tilfælde af en frontal kollision. Væggen mellem motorrum og kabine er en kompleks struktur med mange bugtninger – og takket være dens facon kan den installeres langt fremme. Den sparede plads give mere råderum i kabinen.
I motorrummet er alle komponenter placeret tæt sammen. Det er et puslespil at få plads til alt – bremsekraftforstærkeren er stor og centralt placeret. Den sidder i forbindelse med bremsepedalen og må helst ikke blive presses ret meget ind i kabinen ved et kraftigt sammenstød. Pedalerne skal placeres, så de passer både til en mand på 1,9 meter, som sidder tilbagelænet i sædet – mens en kvinde på 1,55 sidder lige rankt op i stolen – som er indstillet i midten og lidt højt. Hun skal selvfølgelig også kunne nå koblingspedalen uden problemer. Og hun skal kunne se ud over motorhjelmen, så hun kan se, hvad der er foran bilen.

Ikke en bil med højt tag
Med Astras dynamiske design kom det ikke på tale at bygge en bil med høj tagføring. ”Vi har Agila, Meriva og Zafira i modelpaletten, alle med højt til loftet”, siger Frank Leopold. ”Men Astra er en dynamisk model – og vi vil sikre os gode, sportslige køreegenskaber med et lavt tyngdepunkt.”.

Her er den kompakte bagaksel en god hjælp. Den videreudviklede compound bagaksel er så lidt pladskrævende, at benzintanken kunne placeres langt fremme mellem hjulene – og dermed kom bagsædet i en ganske lav position. Dette giver passagerer en følelse af sikkerhed og sænker tyngdepunktet endnu mere. En anden fordel med den kompakte bagaksel: gulvet i bagagerummet er helt fladt – også med reservehjul i fuld størrelse på plads nedenunder.