Jaguar er sammen med et norsk taxaselskab de første i verden til at introducere elektriske biler, som kan lades op trådløst.

Ambitionerne fejler ikke noget i Oslo. Her vil man have, at alle taxaer er udledningsfri allerede i 2024. Men for en taxachauffør, der kører mange kilometer hver dag, giver det udfordringer. Jaguar kommer heldigvis til undsætning – med verdens første trådløse opladning af elbiler. Projektet kaldes ElectriCity, og det er mellem Jaguar, den nordiske taxioperatør Cabonline,  ladestationsoperatør Fortum Recharge, den amerikanske teknologiudvikler Momentum Dynamics og Oslo by. Målet er at udvikle en trådløs hurtigladeinfrastruktur til taxier i den norske hovedstad.

Det er er det første projekt for trådløse hurtigladesystem til el-taxier i verden, og Jaguar stiller i første omgang 25 biler til rådighed.

Taxa-grønt
For taxachaufførerne, hvor det koster penge at holde stille, kan glæde sig over, at systemet kan lade med op til 50 kW, men tanken er ikke, at bilen skal stå det samme sted længe, men sjat-lades gennem hele dagen. Typisk vil det være i en kø i særlig bane, mens chaufføren venter på sin næste tur. Det har også den fordel, at chaufføren ikke behøver at skulle køre en omvej og fravige sin rute for at få bilen ladet.

Volkswagen investerer 1,3 milliarder kroner i fremtidens batterier

På sigt håber man, at systemet kan spredes ud til den almindelige befolkning, så vi ikke længere behøver at skulle bakse med et kabel. Og det er selvfølgelig derfor, Jaguar er med i projektet. Jaguar Land Rover Chief Executive Professor Sir Ralf Speth er ikke overraskende meget positive omkring projektet.

Audi kan lynlade lynhurtig elbil

Vi er stolte af vores erfaring inden for elektrificering, og vi vil gøre det nemmere at eje og bruge elbiler. Taxibranchen er det ideelle testområde for trådløs opladning, især hvad angår eldreven mobilitet med mange kilometers kørsel. De grundlæggende sikre, energieffektive og kraftfulde trådløse ladeplatforme bliver afgørende for flåder af elbiler, da infrastrukturen er mere effektiv end optankning af konventionelle køretøjer.  Vi er meget begejstrede for at være en del af ElectriCity og stolte over fortsat at være førende inden for elbilsteknologi. Dette er et stort fremskridt i vores bestræbelser på at opnå Destination Zero.

Samarbejdspartnerne
Men nu skal du ikke gå og glæde dig til, at du kan bestille en I-Pace med trådløs ladning. Der er lidt vej endnu, og de 25 biler, som Jaguar har leveret, er specialbygget, så Jaguar er heller ikke interesseret i at oplyse, hvor meget ombygningen koster.

Så billig bliver den elektriske folkevogn - Volkswagen ID.3

Heldigvis er der flere partnere til at betale gildet. Cabonline er det største taxiselskab i de nordiske lande med 3.000 tilsluttede taxifirmaer og omtrent 5.700 køretøjer i Sverige, Norge, Finland og Danmark. Gruppen har en omsætning på omtrent 4,6 milliarder kroner og gennemfører omkring 45.000 ture om dagen. Momentum Dynamics er en markedsførende virksomhed, som udvikler original teknologi til trådløse ladesystemer til bil- og transportbranchen. Recharge er en pioner inden eMobility-branchen og har siden 2011 drevet et offentligt ladenetværk til elbiler under mærket Fortum Charge & Drive. Recharge er en førende ladestationsoperatør i de nordiske lande og ejer mere end 1.300 offentlige ladestationer, ligesom virksomheden driver yderligere 1.400 ladestationer i Norge, Finland og Sverige.