Moderne biler er fyldt med alskens sikkerhedsteknologi som radarer, kameraer og sensorer, der automatisk holder øje med trafikken, så du ikke kører ind i andre. Men pas på. 

Din bil kan nu om dage fås med systemer til at holde afstand til forankørende, advare om biler i den blinde vinkel, holde dig inden for de hvide striber eller som advarer, hvis du er ved at falde i søvn, køre ind i noget, eller der kommer tværgående trafik, når du bakker ud ad en indkørsel og det er alt sammen hylesmart, at bilen på den måde selv kan bremse og styre sig fri af farerne.

Du kan bare ikke stole på det.

Det viser en undersøgelse udført af den amerikanske version af FDM, American Automobile Association, AAA.

Researchen viser, at i systemerne i gennemsnit slår fra eller tager fejl for hver 13. kilometer (8,0 miles),

Farligt at stole på
Det får AAA til at konkluderer, at det skaber farlige situationer, hvis bilister stoler for meget på teknologien og ikke har opmærksomheden på vejen.

”Gentagne gange, oplever vi i AAA, at de aktive sikkerhedssystemerne ikke er pålidelige og yder en konstant indsats, især i simuleringer af den virkelige verden,” siger Greg Brannon, AAA’s direktør for Automotive Engineering og Industry Relations.

Smarte apps der gør bilturen lettere

Undersøgelsen blev lavet i en 2019 BMW X7 med “Active Driving Assistant Professional,” en 2019 Cadillac CT6 with “Super Cruise,” en 2019 Ford Edge med “Co-Pilot360,”  en 2020 Kia Telluride med “Highway Driving Assist” og en 2020 Subaru Outback med “EyeSight”.

Vejstriber er værst
Især viste det sig, at vejstribesystemer kæmpede ude i virkeligheden. Det er det, som kan holde bilen indenfor de hvide striber, enten ved at advarer dig, når du spadserer ud over den hvide linje, eller som holder dig præcist i midten af vejbanen.

Test af sommerdæk – er større dæk bedre

På en bane med tydelige striber, virkede systemerne fint nok, men i den virkelige verden stod det for 73 procent af alle fejlslutninger.

Konklusionen må være, at det er lidt som at gå med mundbind og samtidigt holde afstand under en pandemi – du skal stadig køre bil selv med din fulde opmærksomhed og ikke forfalde til at stole blindt på bilens systemer, men bruge det som den ekstra hjælp, det nu er.

Bare for en sikkerheds skyld.

Coronafrygt? Kør-selv er den sikreste form for ferie

Guide: Solen skinner – det er tid til en veteranbil

Læs flere artikler her