45 år på bagen og stadig lige så frisk, som da den blev introduceret i 1974. Vi fejre Volkswagen Golf - Europas mest solgte bil. 

1974 var året hvor præsident Richard M. Nixon måtte træde tilbage som præsident på grund af Watergate-skandalen, Tyrkiet invaderede Cypern, Tim Christensen og Leonardo DiCaprio blev født. Det var også året, hvor Volkswagen Golf kom til verden.

Sælg din bil GRATIS

Nogle synes, den er kedelig, småborgerlig og et symbol på alt der er fantasiforladt. Andre ser Golf som et symbol på stabilitet og ordentlighed. Uanset hvad, har den lille tyske bil fra Wolsburg navngivet en hel klasse af biler – Golf-klassen. Sådan plejer vi at omtale klassen for mellemstore biler med hatchback. Det er en biltype, som traditionelt har tiltalt danskerne.

Svær tid
Produktionen startede den 29. marts 1974, men det var faktisk en svær tid for Volkswagen, som havde tjent styrtende med penge på Boblen. Men den blev faktisk introduceret før Anden Verdenskrig brød ud, så mærket trængte til fornyelse. Oliekrisen og forskellige andre omstændigheder gjorde det også svært for Volkswagen, men så blev Golf introduceret med et design skabt af den legendariske bildesigner Giorgetto Giugiaro. Han kalder selv designet af den første generation Golf for det vigtigste i hans karriere.

En appelsin i VW's turban - Volkswagen T-Cross

Teknisk var Golf meget anderledes end Boblen, som havde en luftkølet hækmotor og baghjulstræk. Den nye model havde en vandkølet rækkemotor på 1,1 liter, som trak forhjulene gennem en 4-trins manuel gearkasse. Egenvægten 750 kilo, og motoren ydede 50 hestekræfter, og 100 km/t kunne nås på 16,5 sekunder, mens topfarten var 140 km/t.

Der var fornuftig plads til fire voksne, og bagagerummet slugte 300 liter. I januar 1975 var prisen på basismodellen 35.271 kroner i Danmark. En Opel Kadett 1,2 Special med 52 hestekræfter var den oplagte konkurrent, og lidt billigere med en pris på 31.567 kroner. Ford Escort 1100 med 1,1-liters motor og 48 hestekræfter var den anden konkurrent med en pris på 32.759 kroner. Men fælles for begge konkurrenter var, at de stadig havde et ’gammeldags’ coupe-agtigt design, som ikke var nær så praktisk som Golf.

Køb brugt og kør gratis i to år

Succes
Siden da har Golf vist sig at være en dundrende succes. I alt er det blevet til syv generationer. Og siden den første bil rullede af samlebåndet er der i gennemsnittet blevet bestilt en ny Golf hvert 41. sekund. Det er svarer til 780.000 Golf’er hvert år. Med i alt 35 millioner solgte biler er Golf den mest solgte Volkswagen model nogensinde og den europæiske bil, der er bygget flest af i Europa nogensinde – også flere end den originale Boble. Tillykke med fødselsdagen.