Den britiske MG B var i sin tid i 60’erne og i veterankredse i dag et stort hit, fordi den gjorde og gør drømmen om en åben sportsvogn tilgængelig. Både billig og simpelt bygget, så den nærmest kan holdes ved lige med blot papirklips og sejlgarn.

Nu har MG så endelig grebet i egen barm, og har i anledning af det oprindelige selskabs 100 års-jubilæum skabt en åben sportsvogn efter det gamle forbillede. Så vidt, så godt. For der er ret markante forskelle fra det oprindelige koncept.

Nu om dage er MG nemlig kinesisk, ejet af SAIC, et sammensurium af mange sammenlægninger af bilfirmaer, der blandt andet ejer Maxus og laver folkevogne på licens. Herhjemme er vi blevet velsignet af et væld af billige SUV’er, og elbilen MG4, som mærkets største nyere succes. 

Ingen konkurrenter
Den nye MG-sportsvogn kører på el, og det gør den til eneste åbne elbil du kan få, bortset fra en golfvogn. Men til forskel fra ophavet, hælder Cyberster mere over i GT-klassen i kraft af sin fysiske størrelse og en forholdsvis komfortabel undervogn. I kabinen sidder du omtrent lige så stramt som en Mazda MX5, der på en måde også er nærmeste konkurrent, hvis vi ser på pris og plads. 

Brugttest af Porsche 911 – så meget koster det at køre legenden

Cyberster starter fra en krone under den halve million kroner, og det er skam billigt nok for en åben sportsvogn med baghjulstræk og 340 hestekræfter, som MG kalder Trophy. Mazda spørger om 313.500 for deres lille MX5’er, så noget billigere, men kun med 132 hestekræfter, mens en Mini Cabrio med 163 hestekræfter koster 543.650 kroner, Mercedes CLE Cabriolet med 381 hestekræfter kan nuppes for 958.900 kroner, mens en BMW Z4 med 340 hestekræfter er oppe over 1,3 mio. kr. nu om dage.

Vi kører den store model, GT, der har to motorer, en på hver aksel og dermed firehjulstræk, samt i alt 510 hestekræfter, der koster fra 549.999 kroner. 

I kabinen har du tre små skærme foran dig, hvor de to yderste er vinklet omkring dig som et SIM-racing-sæt, men skærmene reagerer langsomt, så langsomt, at du er tvivl om de har opfattet dit tryk. Når du kører, bipper den fra alskens systemer, uden at du ved, hvad der bippes af, og ingen af skærmene fortæller dig noget. 

Ret sjov bil
Det kunne man nok leve med, mere alvorligt er det, at speederen er uendelig langsomt reagerende, ikke når du er oppe i fart, men skal du afsted fra nul, sker der intet i lidt for lang tid. Det nytter ikke noget at sætte den i det vildeste køreprogram, Supersport, man kan vælge via en stor rund knap på rattet. Forsinkelsen er svær at leve med i en sportsvogn. 

Ford Mustang Dark Horse – fanget i det gale årti

Det sagt, når du kører, gør den korte akselafstand og brede sporvidde, at du ret let har det ret sjovt, når det går alt andet end lige ud. Dynamikken hjælpes på vej ved at forreste motor har lidt over 200 hk og bagerste resten, så den mere opfører sig som en baghjulstrækker.

Og vil du have noget som minder om sporstvogns-autenticitet kan du slå en space-agtig lyd til, der følger motoromdrejningerne, og som giver ekstra brutalitet til din kørsel. 

For det har du brug for. Det med rask kørsel i en åben sportsvogn er bare ikke det samme, når vognen er elektrisk. Dybest set kan du købe den vildeste MG4 eller en hvilken som helst anden lettere pumpet elbil og få næsten fuldstændigt samme – bevares – vilde køreoplevelse. Det skyldes måske, at undervognen er sat forholdsvist blødt op, hvilket er en fordel i dagligdags kørsel, men ikke, når du leger racerkører. 

Det er ikke en GTI! Volkswagen ID.3 GTX

Det sagt, er den megaflot designet – det er en af de smukkeste og mest karakteristiske biler lige nu, så alene af den grund, måtte den gerne stå i min indkørsel og pynte. De frække baglygter er formet som pile, der peger ud mod siderne, og det ser tæskelækkert ud i mørke, og giver vognens brede bagende superbils-karakter.

Fandens døre
Men den krasse karakter stopper ikke der, tværtimod bliver du også velsignet med nok den mest mærkelige feature, du kan finde på denne side af den halve million kroner for en bil. 

Af en eller anden underlig grund, har kineserne nemlig besluttet, at den skal have vildt komplicerede og teknisk udfordrende saksedøre, som en Lamborghini, måske for at løfte den helt op i superbilssegmentet, måske for at gøre den mere unik, måske for at ejeren kan prale, måske for at få opmærksomhed, eller måske en femte grund. Vi kan ikke hitte årsagen, men vi kan fortælle at idéen er lige så god på papiret, som den er elendig at leve med i hverdagen. 

Audi TT fylder 25 og slagtes – vi kører den allersidste

Saksedørene kører lidt udad, og opad, men holder du for tæt på bilen ved siden af på p-pladsen, skal du mase døren op, da den stopper automatisk, og det samme, når du skal ind, må du stå rigtigt bag døren, for at den ikke stopper.

I menuen kan du bestemme, hvor langt op dørene skal åbne, og det er da sjovt at drille din medpassager med at indstille den i laveste trin, så de ikke åbner helt op, men ellers er det samlede indtryk, at de døre bare ikke er sjove og skal dø. De tilføjer intet andet end bøvl, flovhed og tidsspild, men du kan desværre ikke få Cyberster uden.

Toyota Supra i den version vi alle har sukket efter

Konklusionen er, at den åbne MG er langt fra sit billige og simple ophav, og den giver ikke så meget ekstra køreglæde end enhver anden frisk elbil, så du skal være mere end almindeligt udemenneske for at syntes, det at trille stille under den åbne himmel er værd at betale for, eller du kan også blot købe og nyde den, som det rullende kunstværk det er, som en af de smukkeste vogne på markedet lige nu. 

Hvor om alting er, så er det nok bare en forvirrende bil, der ikke helt ved, hvad den vil, så hvis du matcher den arketype, er her bilen til dig. 
 

Navnet er det værste ved velkørende Ford Capri