Med den danske app True Energy, er du sikret, at din elbil lades op, når strømmen er grønnest eller billigst. Appen er gratis og opfundet af Charlotte.

Charlotte Blou Sand bor i landsbyen Karlebo med sin mand i et nedlagt landbrug med masser af jord, så der er plads til at dyrke høns, til økologisk korn, svævebane og til deres tre store drenge at tumle på.

Familien fik lyst til at prøve det der el-bils-noget, og lejede derfor en Renualt Zoe, hvilket fik elregningen til at gnistre kraftigt. Noget måtte gøres, og det økologisk tænkende par ville gerne have miljøvenlig (og helst gratis) strøm. Men en husstandsvindmølle mødte modvind – af den bureakratiske slags.

Hvad er billigst at eje – elbil eller benzinbil?

”Vi måtte ikke sætte en vindmølle op, faktisk er der ikke en eneste i hele kommunen, og solpaneler bøvlede vi også i årevis med, før vi fandt et sted kommunen ville acceptere. Formålet var at få grøn og billig strøm, så man er sikret, at ens elbil er så grøn som muligt, og så kom idéen om at lave en app, som styrer, at der kun tankes strøm fra stikkontakten, når den er grøn,” fortæller Charlotte Blou Sand, for hvem IT og iværksætteri var langt fra fremmed.

Med sin Cand Merc og en lang fortid i IT-sektoren kendte hun alt til projektledelse, og hvordan man omsætter behov til smarte IT-løsninger.

Hyundai Kona EV – kan en elbil virkelig blive Årets Bil?

Samtidig var Charlotte godt træt af at tilbringe timevis i myldretidskø ind til København hver dag, så hun kvittede sit ellers gode job i byen for at hellige sig sin app.

Black Jag
Charlottes mand er investor i IT-selskaber og som en kuriøs merit stod han bag Danmarks første internetselskab i 90’erne, som slet og ret hed Dansk Internet Selskab, der lavede hjemmesider og den slags. Han sprang naturligvil også med i True Energy. Charlotte er dog motoren i foretagenet, og der er fulde omdrejninger på, med allerede 2000 brugere af app’en.

Smarte apps der gør bilturen lettere

Zoe’en er i øvrigt forlængst skiftet ud med Black Jag – hendes elskede Jaguar I-PACE.

”Jeg har aldrig før gået op i biler. For mig er en bil noget, som skal være en stor vogn, hvor der er plads til børn og bagage, der også kan bruges til ferieture for hele familien,” afslører hun.

Privatlease din elbil og spar masser af penge

Hendes Jaguarliv startede dog et andet sted. På en ferie, hvor familien så en p-plads med fede biler. Det gav dem anledning til at nævne, hvilke biler, de drømte om.

”Da det var min tur, sagde jeg blot Jaguar. Ikke nogen speciel bilmodel, men blot Jaguar. Jeg kan godt lide konceptet Jaguar og synes, de laver flotte biler,” siger hun.

Bliv grøn mester i el- og hybridbiler

Den efterfølgende fødselsdag fik hun så en Jaguarnøgle stukket i hånden. En gave fra husbonden. Nøglen passede i en F-Pace.

”Den var jeg glad for. Jaguaren åbnede en ny verden af køreglæde for mig, som jeg ikke havde været optaget af før,” husker hun.

F-Pacen dannede bro til den elektriske SUV, Jaguar I-Pace, da den kom frem – en elektrisk luksus-SUV, var lige noget for Charlotte.

”Jeg tænkte, den her i en elbil-udgave, det vil give mening, så vi bestilte en med det samme, og så vidt jeg husker, var jeg nummer tre i Danmark til at få en I-Pace. Den er fantastisk at køre i,” syntes hun og afslører, at familien endda har været på ferie i Tyskland i den.

Helt elektrisk i I-Pace

”Det fungerer, men man skal ændre på sine vaner.  Jeg vil ikke sige, det er bedre at holde mange pauser undervejs, end at køre i et langt stræk, men det fungerer, da der er mange ladere undervejs,” fortæller hun.

Grønt lys
Men tilbage til appen, der udover at holde øje med, hvornår strømmen er klimalækker til biler, også kan andre ting. Nemlig at koble sig op på dit Smart-hjem.

”Overraskende mange bruger appen til det – fx at have en Phillips Hue-pære til at lyse grønt, når strømmen er billig og rødt, når den er dyr,” fortæller hun. Læs i boksene herunder, hvad appen også kan.

Lydløs luksus – Mercedes EQC

 

FAKTA

 

Sådan får du billig og grøn strøm med app

Appen True Energy lader din elbil op, når strømmen er billigst eller mest grøn. Prisen på el hentes via resultatet af dagens elbørs, hvor prisen fastlægges efter udbud og efterspørgsel, mens det grønne, som her er målt efter mængde C02 pr. kwt, opdateres hvert femte minut.

Tilbage til fremtiden - brugttest af BMW i8

Du definerer via appen, hvornår bilen skal være klar om morgenen, og så sørger systemet for tilpasse ladeperioden efter, hvornår det er billigst eller grønnest.

Teknikken
Der er kompliceret teknik bag det enkle koncept. Du vælger din elbil med appen True Energy og skal så indtaste en kode fra den app, som fulgte med din elbil – sådan noget har moderne biler jo.

Elektrisk originalitet - Honda e

Derefter styrer appen din bil. Det er dog ikke alle elbiler, som endnu er kompatible, og Charlotte fortæller, at Tesla’er er de mest åbne, mens fx Renault er ret lukkede i deres system – og nogle biler er helt offline. Men løsningen er lige for: Appen kan nemlig også kobles direkte op på ladestandere (de smarte af dem) og styre ladningen der, og så er det jo ligemeget hvilken elbil, som er for enden af stikket.

En vekselstrøm af penge
Appen er gratis for dig, men idéen med at slukke og tænde for mange elbiler på samme tid, så elnettet er i balance, er guld værd for elselskaber, og det betaler de så også for.

Derudover tjener True Energy på selskaber som Modstrøm, Samstrøm, Aura Energi og Goenergi, hvor man som elbilejer får penge tilbage, når man lader, når der er overskudsstrøm. Halvdelen af de penge, som kunderne sparer og får tilbage, sidder True Energy nemlig på, da de står bag teknikken for disse tjenester.

Danmarks billigste elbil er fantastisk – men du kan ikke få den

The big battery
Appen fungerer indtil videre kun i Danmark, men konceptet er genialt, da man kan hjælpe elnettet i den store skala. Populært sagt, kan din el-bil være med til at reducere udsvingene i efterspørgslen på el, så producenterne undgår at starte dyre og forurenende dieselkraftværker op, hvis der pludselig er ekstraordinær høj eller lav efterspørgsel på strøm. Er der for lidt strøm i el-nettet, stoppes opladningen af alle bilerne i en kort periode på typisk et par minutter, og er der for meget strøm, startes opladningen. Der sendes dog aldrig strøm fra dit batteri ud i el-nettet.

Hent app’en her:

Apple

Android