August er måneden for to af Danmarks mest spektakulære racerløb – Munkebjerg Hillclimb, Danmarks smukkeste racerløb, og Rømø Motor Festival med masser af rockabilly-lir og dragrace på stranden.

Med Copenhagen Classic Grand Prix veloverstået er det på tide at se fremad, for der er stadig masser at glæde sig til for farthungrende racerfans. For selvom varmen er på retræte, er der stadig masser af ræs at opleve. I den kommende weekend, 10-11 august, kan du opleve Danmarks smukkeste racerløb, Munkebjerg Hillclimb, hvor klassiske kravler op gennem bøgeskoven over Vejle Fjord helt op til Munkebjerg Hotel i 93 meters højde. Løbet er unikt, fordi det er Danmarks eneste hillclimb, der snor sig op ad en 1,6 kilometer lang serpentinervej.

Le Mans-fest på Copenhagen Historic Grand Prix

Fart på
Bilerne er helt tilbage fra 1933 og frem til 1990, og man kan nyde biler af alle typer fra Fiat 600 Abarth over Austin Healey Sprite og Lotus Seven S1 til Mercedes 230SL, men fælles er, at de alle kører stærkt. Alle deltagende biler kører op ad bjerget fem gange, to gange træning og tre gange i løbet. De ældste omkring 85 år gamle biler kører turen på 1 minut og 40 sekunder, de nyeste fra slutningen af 1980'erne næsten dobbelt så hurtigt. Rallykøreren Heino Mejer fra Horsens har i sin lynende hurtige Volvo 242 Turbo fra 1983 allerede vundet løbet to gange, og han er favorit til at tage sejren for tredje gang.

Så er det tid til Munkebjerg Hillclimb

Selve løbet køres søndag den 11. august fra klokken 9 til 17 og er selvfølgelig gratis, men allerede lørdag tester mange deltagere deres biler ved et sprintløb fra Bugattivej i Vejle fra klokken 12 til 17, hvor tilskuere også er velkomne.

Silkeborg, bilernes by
Lørdag den 24. august køres Dansand Classic Sprint i Silkeborg. Det er en DM-afdeling i HillClimb, som køres på Søvej. Ruten er afspærret fra Godthåbsvej til rundkørslen ved Jyske Banks p-hus, og kørerne elsker det, for det er det eneste sted i Danmark, hvor der er så mange tilskuere, så der bliver virkelig givet gas. Man regner med at der bliver fuldt hus med 70 deltagere med blandt andet en største samling af Bugattier fra 30'erne, et par Formel 1 biler fra 30'erne og 40'erne, en Ferrari racer fra 50'erne. Der er selvfølgelig gratis adgang for publikum - både omkring banen, men også i ryttergården.

Sand i maskineriet
Hvis du er mere til en helkropsoplevelse, så skal du pakke håndklædet, stråhatten og dine 50’er-cowboybukser – Rømø Motor Festival er en tidsrejse til den gang, hvor modige mænd satte verdensrekorder på sandet på Fanø. I år er det nemlig 100 år siden, at man første gang kørte ræs på Fanø, og fra 1919 til 1924 kørte flere internationale racerkører op til 240 km/t på stranden. En dødsulykke stoppede dog hastighedsrekorderne i 1924, og først i 2016 genoptog man løbet, men denne gang på Rømø.

Læs reportagen fra Rømø Motor Festival 2018

I dag har løbet udviklet sig til en international begivenhed med over 100 tilmeldte biler og motorcykler, som alle er fra før krigen og modificeret som hotrods. En af de ting, som gør Rømø Speed Festival helt unik er, at alle deltagere er klædt ud i samme ånd som deres bil. Det giver en helt unik atmosfære, hvor rockabilly-tøser blander sig med fyre, der ligner jagerpiloter fra 2. Verdenskrig.

Hvis du vil have sand i håret og en på opleveren, skal du sigte mod Lakolk strand i weekenden den 30. august til 1. september, og det er selvfølgelig også gratis at se de mange gamle racerbiler.