Det er pænt vigtigt at kunne se ud ad ruden, når du kører bil. Bilens sprinklersystem hjælper dig. Sørg derfor for, at du ved, hvordan du fylder sprinklervæske på. Isabella på fem år viser dig her, hvordan du gør. Det er da let nok.

Der er ikke noget værre end kombinationen af en lavthængende sol og en fedtet, beskidt forrude. Det er komplet umuligt at se noget, og du er i stor fare for at køre ind i os andre. Heldigvis er løsningen nær.

Den oversete fare: Kører du også med forkert dæktryk?

Bilens sprinklersystem er netop bygget til den slags, og det sørger sammen med vinduesviskerne for at holde din forrude ren, så du kan se ud af den. Det kræver, at dine vinduesviskere ikke gaber i enderne og er friske, samt at der jo er sprinklervæske på systemet.

Sprinklervæske er bedre end rent vand, da der er rengøringsmiddel i. Desuden indeholder det sprit, salmiak eller glykol, så væsken ikke fryser, når temperaturen dunker under nullet.

Klar til vinter? Her er de vigtigste tips

Det findes et hav af sprinklervæsker, men groft sagt er der to typer, som er velegnet til enten vinter eller sommer.

Om sommeren døjer du med at fjerne fedtede og udsplattede insekter fra foruden, og om vinteren er det sjap, frost og vejsalt, der klistrer på ruden og dækker for dit udsyn.

Du kan ikke regne med, at en sommersprinklervæske er frostsikret, så det er vigtigt at fylde den væske på, som passer til årstiden. Er sprinklervæsken ikke frostsikret, kan du ødelægge systemet, da det frostsprænges.

FDM: Gode vinterdæk er også bedst, når vinteren er våd

Modsat kan du ikke blot nøjes med at hælde vand på om sommeren, hvor der ikke er fare for frost. Vand fjerner ikke fedt eller insekter særligt effektivt. Desuden indeholder sprinklervæske ofte glycerin, som holder viskerbladene smidige, samt additiver, der binder kalk.

Sådan bliver du mester i bilvask

Sprinklervæske er også så billigt nu om dage, at det næsten ikke kan betale sig andet end at bruge det. Som altid gælder det, at de billige sprinklervæsker er mindre effektive end de dyre.

Sprinklervæske kan både købes færdigblandet og koncentreret. I sidstnævnte tilfælde fortynder man det med vand.

Sørg for altid at have noget med i bilen. Det er direkte farligt at løbe tør, og det sker jo altid, når man har allermest brug for sprinklervæsken.

Sådan pakker du sikkert til bilferien

Bilens forlygter kan i øvrigt være omfattet af sprinklingen, så man er sikret godt lys under dårlige vejrforhold. Syntes du lamperne er lidt svage en sjappet vinterdag, så kan du jo prøve lige at sprinkle og se, om det hjælper.

Hvor meget sprinklervæske kan der være?
Det afhænger af bilen, men de fleste sluger omkring fem liter. De fleste biler advarer dig med en kontrollampe, når niveauet er ved at være lavt.

Beholderen til sprinklervæsken er som regel placeret i motorrummet, og kræver at du åbner motorhjelmen. Er du den type, som aldrig gør dig i den slags, er det bare at komme i gang – det er nemlig let nok, som du kan se i videoen, hvor femårige Isabella tager dig i hånden og viser dig, hvordan det foregår.

 

Bliv klogere på almindeligt vedligehold af biler med Isabella her: 

Den oversete fare: Kører du også med forkert dæktryk?

Tjek olie på din bil - det er let nok

Hvad er Isofix? Det er da let nok

Tjek dybde på dit dækmønster – det er let nok