Det er snart forår og tid for entusiastbiler – den slags hvor du er ligeglad med brændstofforbrug og bagsædeplads. Her handler det om hestekræfter og sjove køreegenskaber, og vi har fundet seks meget forskellige bud til dig.

15. marts markerer traditionelt startskuddet for årets køresæson. En tradition der kommer sig af, at flere veteranforsikringer først dækker herfra, og i den anledningen har vi ledt Biltorvet igennem med et fiktivt budget på 170.000 kroner. Målet er at finde fede, sjove og køreglade biler. Så i dag er elbilerne ikke inviteret.

Alfa Romeo Giulietta QV – 159.900 kroner

Som sædvanlig går alfabetisk til værks, og starter med Alfa Romeos oversete, men virkelig velfungerende Giulietta. Den har nogle sprøde italienske køreegenskaber, og er på størrelse med en Volkswagen Golf. Typisk får du dog en nyere bil med lavere kilometertal til samme pris, og så er den 1,75-liters turbomotor en lille kraftkarl. Den yder 235 hestekræfter, og sender italieneren fra 0 til 100 km/t marginalt hurtigere end Golf GTI, nemlig på 6,8 sekunder.

Bilnørderne ødelægger rallylegende – skulle have kørt Ford Escort RS Cosworth

Bilen her er fra 2011, har kørt kun 117.000 kilometer, og har tidligere fået undervognsbehandling, og har netop fået skiftet tandrem. Og så kan den blive din for 159.900 kroner.

Caterham kitcar – 165.000 kroner

Okay, vi bryder rammerne her, for vi har fundet en vaskeægte racerbil, det vil sige uden afgift. 184 hestekræfter til 644 kilo – inklusiv fører. Det giver altså nogle vanvittige præstationer, og morskaben er garanteret langt højere end det, du ellers kan få for 165.000 kroner.

Fire brugte alternativer til samme pris som MG4 Electric

Bilen er bygget efter Colin Chapmans og Lotus Seven-opskriften med ekstremt lav vægt, og så er der ilagt en 1,3-liters Suzuki B-King motor, også kendt fra motorcyklen Hayabusa. Det betyder blandt andet, at den maksimale effekt først lander ved 9.500 omdrejninger – det er rigtig ræs!

Jaguar XJR – 165.000 kroner

Nu hopper vi over i en helt anden boldgade. Jaguar XJR er autobahn-missil mere end en landevejsmaskine. Den var dog Jaguars bud på en sportslig limousine, og Jaguar udrustede R-versionen med både 17 tommer fælge og 10 millimeter sænket undervogn – og selvfølgelig en kompressor på den i forvejen stærke 4-liters rækkesekser.

Hvor meget køreglæde kan du få for 50.000 – her er fem bud

Her har bilen 320 hestekræfter og hele 512 Nm, og et helt fantastisk lydspor. Bilen her har tilmed en solid servicehistorik, og har kørt bare 97.000 kilometer. Du får rigtig meget fremtidig klassiker til prisen her.

Mazda MX-5 – 135.000 kroner

Mazdas MX-5 har måske fået mange til at rynke på næsen, men faktum er, at den lille baghjulstrukne sportsvogn kører lige præcis som en sportsvogn skal, og du får ikke et strammere og mere lækkert gearskifte end MX-5. Ikke for mange kræfter, ikke for meget greb, men spandevis af køreglæde. Her har vi fat i NA-version, som er første generation, og den der står bedst til at blive en fremtidig klassiker. Motoren er tilmed den kraftige 1,6’er med 116 hestekræfter, og takket være lav vægt, opleves MX-5 faktisk mere kvik, end den egentlig er.

Den dansende frisør - brugttest af Mazda MX-5

Bilen her er dansk fra ny, er fra 1991, så der er kun tre år til den bliver veteran, og vægtafgiften falder til en fjerdedel.

Mini Cooper S – 117.000 kroner

Ingen samling af sjove biler uden en Mini Cooper S. Denne bil er tilmed udstyret med et John Cooper Works-tuningskit, så effekten er øget fra 175 til 192 hestekræfter. Det gør den i forvejen kvikke hatchback til en reel raket. Køreegenskaberne er benhårde og fuldstændig som en gokart, og designet holder stadig.

Power på tilbud – her får du flest hk for pengene

Bilen her lader til at have fået udført en del reparationer for nyligt, og det kan både være en god og en dårlig ting, men her lader det til, at bilen er blevet holdt godt vedlige. Bilen er fra 2008 og har kun kørt 122.000 kilometer.

Nissan Juke Nismo RS – 139.995 kroner

Hvis du vil have noget, som ingen andre har, så skal du overveje Nissan Juke Nismo. Under det sjove og anderledes design, gemmer der sig også en anderledes og sjov GTI, og en 1,6-liters turbomotor med 218 hestekræfter. Sælger lader til at være en rigtig entusiast, og lover at der hverken har været hunde eller børn i kabinen. Tilmed er den udstyret med et sænkningssæt, som er skrevet i bilens synsrapport.

Bæredygtig familiebil – seks elbiler til under 200.000 kroner

Bilen er fra 2015, og har kun kørt 98.000 kilometer, så der burde være masser af sjov i denne Juke endnu.