Med den nye Arteon udvider Volkswagen modelprogrammet med en ny Gran Turismo, der skal positioneres over den velkendte Passat og forene elegance og sportslighed i et nyt æstetisk design.

Arteon har verdenspremiere på Geneve Auto Show, der åbnes for offentligheden d. 9. marts.

Volkswagens chefdesigner Klaus Bischoff beskriver den nye Gran Turismo: ”Arteon forener designelementer fra en klassisk sportsvogn med en fastbacks elegance og rummelighed. En avantgardistisk business-class-gran-turismo, der appellerer til både fornuften og følelserne”.

Gran Turismo
Tobias Sühlmann, designeren bag Arteons eksteriør-design opridser: ”Arteons atletiske linjeføring indrammer et samlet koncept, der er yderst funktionelt. I Arteon forenes form og funktion på progressiv og æstetisk vis. Takket være bilens lange akselafstand, en langstrakt taglinje, det coupé-lignende fastback-design og den store bagklap, tilbyder Volkswagens nye premiumbil mere plads og flere variationsmuligheder end en klassisk limousine”. Dermed er Arteon med sine fem siddepladser et avantgardistisk alternativ til alle, der drømmer om en sportslig fastback, der samtidig er hverdagsduelig, har fuldendte former og progressiv teknologi med om bord.

Baseret på MQB-platformen
Den nye Arteon er bygget på Volkswagens MQB-platform (Modularen Querbaukasten). Motorerne i Arteon ligger tværgående og det skaber plads. Mellem akslerne har Arteon en akselafstand på hele 2.841 mm. Tilsvarende korte er den næsten fem meter lange (4.862 mm) fastbacks udhæng. Arteon måler 1.871 mm i bredden og 1.427 mm i højden. Disse proportioner giver Arteon et yderst atletisk ydre, hvilket har været Volkswagen-designernes stilistiske vision for bilen.

Arteons front er et af bilens væsentligste designelementer. Den nyudviklede front er kendetegnet ved en langstrakt kølerhjelm, der strækker sig helt ud over begge forskærme og en kølergrill, der dominerer hele bilens bredde. De nye LED-forlygter og dagskørelys integreres dermed i kølergrillens horisontale, forkromede lameller. Et frontdesign, der ville klæde enhver sportsvogn. Også Arteons muskuløse skulderparti og de markante hjulkasser over de op til 20” store letmetalfælge oser af sportslighed, der fuldendes af fastbackens slanke talje.

Passat, Arteon, Phideon. Arteon indtager scenen i Geneve, som Volkswagens nyeste familiemedlem og skal placere sig i rollen mellem den her til lands så velkendte og vellidte Passat og den på vore breddegrader mere ukendte Phideon, der primært er udviklet til det kinesiske marked. Den nye Arteon vil blive produceret på Volkswagens fabrik i tyske Emden.

Innovativ, økonomisk og hverdagsduelig
Med sin unikke kombination af avantgardistisk design, sportslig karisma og gavmilde pladsforhold, nyfortolker Arteon begrebet ”Gran Turismo”. Volkswagen lover masser af benplads til bagsædepassagerer og et variabelt bagagerum, med plads til mellem 563 og hele 1.557 liter bagage. Volkswagen tilbyder Arteon med seks nye motorer, der yder fra 150 til 280 hk. Arteon fås med både for- og firehjulstræk og med digital instrumentering. Dertil hører bl.a. Active Info Display, Head-up-Display og det nye infotainmentsystem „Discover Pro‘‘ med en 9,2” glasskærm, der bl.a. har det nye bevægelsesstyret betjening.

Interaktive assistentsystemer
Til Arteons avantgardistiske koncept passer bilens innovative assistent- og komfortsysstemer. Tre nye teknologier understreger dette: Den automatiske distanceregulering (ACC) aflæser nu fx hastighedsbegrænsninger på den aktuelle strækning og tilpasser hastigheden til disse. Det nye dynamiske kurvelys, kan bl.a. på grundlag af GPS-data fra bilens navigationssystem, forudse sving og kurver og oplyser vejen, endnu inden føreren reelt har styret ind i svinget. Endnu et plus til sikkerheden i den nye Arteon er anden generation af Emergency Assist: skulle bilens fører få et ildebefindende bag rattet, bremses bilen ned og kører automatisk ind i det inderste højre spor, ved at overvåge den bagfrakommende trafik.

Tre nye udstyrslinjer
Arteon kommer i en veludstyret grundversion og her ud over tilbydes Arteon i to øvrige udstyrsversioner: Arteon Elegance og Arteon R-line. Volkswagen har, som navnet antyder i Arteon Elegance satset på en elegant indretning af den nye topmodel. I R-line-versionen er det, som vanligt hos Volkswagen de sportslige egenskaber der er i fokus. Ud over de tre udstyrsvarianter vil Arteon desuden kunne varieres vidtrækkende efter individuelle behov, fx med panoramasoltag, tre-zonet klimaanlæg, massagesæder, varme i rattet og tofarvet nappa/læder interiør. Den nye Arteon stiller til start med seks veltrimmede, firecylindrede motorer med direkte indsprøjtning. De to mindste benzin- og dieselmotorer yder begge identiske 150 og 190 hk. Den stærkeste benzinmotor leverer 280 hk, hvor den stærkeste dieselmotor yder 240 hk. Basis benzinmotoren er den nyudviklede 1,5 TSI Evo-motor, der bl.a. ved at bruge cylinderfrakobling (ACT) optimerer Arteons brændstoføkonomi.

DSG til alle versioner
Samtlige motorer kan kombineres med Volkswagens dobbeltkoblingsgearkasse, DSG. Ønsker man sin Arteon med benzinmotor er DSG standardudstyr i alle versioner fra 190 hk. Dette er også tilfældet i diesel-versionen med 240 hk.

TSI-motoren med 280 hk og TDI-motoren med 240 hk vil være udstyret med firehjulstræk. Til den 190 hk dieselmotor kan firehjulstræk tilvælges. Alle øvrige modeller vil være med forhjulstræk.

Arteon vil være hos de danske Volkswagen-forhandlere allerede i juni 2017. De specifikke danske priser og udstyr ligger endnu ikke fast.