Diesel er dejligt, men noget tyder på, at du ikke behøver at savne brændstoffet, hvis du kører Audi A6 e-tron. Det er nemlig første gang, vi har testet en elbil, du kan køre som dieselbil uden at skulle være bange for forbruget.

Hvor meget skal du tisse efter 420 kilometer – ja sågar bare efter 210 kilometer? Nu skal det jo ikke handle om blærestørrelser, men ligesom de fleste har jeg det okay med en toilettur efter to timer og 13 minutter. Pudsigt nok er det præcis samme tid, det tager for undertegnede at køre hjem fra sin svenske ødegård. Og når det sker i Audi A6 e-tron, så giver det mindelser om den gang, det stadig var okay at køre store dieselbiler. Testbilen, en A6 Avant Ultra e-tron performance er i hvert fald første gang, vi har kunne køre en elbil, som vi plejede at køre dieselbil – uden den store bekymring for farten eller energien tilbage i ’tanken’. De 210 kilometer tilbagelagde vi med en gennemsnitsfart på 95 km/t – helt okay, når man tager betragtning, at de sidste 20 minutter går ind igennem København. På en stor del af strækningen ned mod København må man køre 120 km/t.

Teknisk fremskridt – Audi A6 Avant e-tron

Men hvad kostede det så i strøm – jo, det er her, historien bliver særligt god. Den 2,2 ton tunge stationcar havde nemlig et forbrug på 20,9 kWh, og brugte 49 procent på de 210 kilometer. Så det betyder, at du kan køre 400 kilometer motorvej på en fuld opladning fra Audis nye mellemledervogn, før du skal ind og ’tanke’ strøm. Og ja, de fleste dieselbiler kører det dobbelte, men er det virkelig nødvendigt. For hvis du ikke har verdens største blære, skal du alligevel ind og finde en busk eller et toiletbræt. Og du kan sikkert godt tisse på mindre end 20 minutter, men medmindre du er ved at misse dit barns fødsel, så kan de fleste godt klare at holde 27 minutters pause, som var den tid, det tog os at nå fra 42 procent til 86 procent på en lader, der skulle kunne give 360 kW.

Brugttest af Audi e-tron – lækker men proppet med børnesygdomme

I sig selv er det ikke så imponerende, for Audi lover at bilen kan tage op til 270 kW, og dermed lade fra 10 til 80 procent på 21 minutter. Vi så ikke så høj ladeeffekt i testugen, men havde det heller ikke som en mission. På 360 kW laderen så vi ikke mere end 132 kW, og en gennemsnitseffekt på 103 kW. Vi har spurgt Audi til det, og de mener, at resultatet ville have været bedre, hvis vi havde brugt bilens navigation og ikke Carplay, så havde bilen nemlig sikret, at batteriet var forvarmet.

Freude am fahren

A6 e-tron ser skarp og futuristisk ud, som man forventer af en ny storsatsning fra Audi, men bag al ambiente-belysningen og de store skærme, gemmer sig en bil, du hurtigt bliver fortrolig med. Du sætter dig ind i bilen og føler dig med det samme, som tog du dine yndlingshandsker på. Kvaliteten af materialerne føles ikke helt så solide, som dem du finder i en gammel Audi, men pladsen på bagsædet er godkendt for en bil i denne klasse, og det samme gælder bagagerummet, selvom det ikke er helt så rummeligt, som man kunne forvente fra så stor en stationcar.

Audi Q6 e-tron – tyskernes supertekniker er en smule undervældende

Testbilen har baghjulstræk og i alt 367 hestekræfter, og den virker mere end bare kvik. 100 km/t rundes på 5,4 sekunder, som indtil for få år siden var sportsvogn-territorie, og fordi den kun trækker på baghjulene, får du oplevelsen af en ganske dynamisk bil, når du vælger det rette køreprogram, der strammer luftundervognen op. Styretøjet er let uden for megen modstand, hurtigt og relativt præcist, og det er alt sammen med til at give indtrykket af en nem og letkørt bil.

Mindre kan faktisk gøre det – Volkswagen ID.7 Tourer GTX Max+

Testbilen har den justerbare luftundervogn, som er oplagt, fordi opsætningen kan gå fra hård tilblød, og det giver A6 e-tron den flyderfornemmelse, den fortjener, når der bare skal tygges kilometer efter kilometer. Generelt er A6 e-tron et rigtig godt bekendtskab på de lange stræk, men der er også momenter, der irriterer. Audis fartpilot er relativt intuitiv, men vi oplever et par gange, at den er så følsom, at den bliver forvirret over tidligere vejarbejde, som har efterladt striber i asfalten, og derfor gerne vil følge dem.

Lidt for smart

Testbilen er udstyret med en pakke, de kalder Edition One til 146.000 kroner, som blandt andet indeholder virtuelle sidespejle. Audi kalder dem selv for generation 2, og har forsøgt at forberede flere af kritikpunkterne, blandt andet kan de nu foldes ind, så du kan se, at bilen er låst. Og de to små kameraer er da også smarte forstået på den måde, at de er med til at skabe en mere effektiv og strømlinet bil. Men du bliver meget hurtigt, meget træt af dem.

God lyd og god kvalitet – Brugttest af BMW M340i

Skærmen, og det område, kameraet viser, er simpelthen for småt, og hvor du kan se mere i et almindeligt spejl, hvis du fysisk flytter dig, er der ikke mere at hente her. Så der er masser af blind vinkel, og det lykkes mig at overse to håndværkere, der bar en hel gipsplade ud af en varebil. Det næsten som om, du prøver at orientere dig igennem et køkkenrulle-rør. Samtidig er det svært at vurdere afstanden til objekt igennem skærmen, fordi billedet ingen dybdefornemmelse har. Så personligt ville jeg spare pengene på lige netop de digitale sidespejle, også selvom de giver øget rækkevidde.

Det er et minus i en ellers lang liste af plusser. Vi skal dog også runde prisen, for mens vi er blevet vant til at elbiler er meget billige, så er det ikke lige noget, man kan beskylde A6 e-tron for at være. Startprisen er over 550.000, og testbilen koster fra 730.000 kroner. Kigger vi til ærkerivalen BMW og deres i5 Touring, så får du derovre mindst lige så meget plads, en my bedre kvalitet i kabinen, men dog ikke nær så lang rækkevidde, til gengæld er den 85.000 kroner billigere. 

Konservativt oprør – BMW i5 M60

Når det er sagt, så leverer Audi A6 e-tron kørekomfort som en Audi A8. Og så er der den der rækkevidden, som gør A6 e-tron til en bil, jeg ikke ville tøve med at vælge, selv hvis jeg skulle skifte en dieselbil ud.