I gennemsnit er der blevet langet en Clio over disken hvert minut i de sidste 30 år, og derfor er Clio Frankrigs mest solgte bil. Den nye har en del at leve op til, og det kan den. Herhjemme kommer vi dog til at savne en populær version, som ikke bliver lavet længere. Til gengæld kommer der en hybrid med spændende Formel-1-teknik.

Lad os breake det triste først: Clio kommer kun som hatchback og får ikke en tvillingebror som stationcar. Den har de franske bilbyggere valgt at file fra, fordi den ikke sælger. I Europa er det kun fem procent af bilerne, der er solgt som Sport Tourer, som stationcar hedder på Cliosk – herhjemme har fordelingen været 50-50, men vores marked er forsvindende lille, og Frankrig har derfor valgt at se bort fra Danmarks fabelagtige fordeling.

Vi ryster med røven i Renault Megane RS

Med den skuffelse lagt bag os, kan vi dvæle lidt ved det nye enebarn. Det er nemlig også godt nyt på vej for klimatosserne, endda fra Formel-1-verdenen. Mere om det om lidt.

Vi starter i en dunkel p-kælder i Lissabon ved lufthavnen.

Lissabon, Portugals hovedstad, er berømt for sine smalle, stejle gader, ned mod Tejo-floden og de farverige gamle huse med franske altaner, blå kakler, ældgamle sporvogne, der skramler gennem gaderne med turister og en rimelig tæt trafik. Det er et vildt sted at teste Clio, og det viser sig da også, at Renault har planlagt hurtigste rute ud af byen. Over den flotte og 12 kilometer lange Vasco da Gama-bro og til byen Évora i midten af det sydlige Portugal, hvor flere versioner af Clio venter på os. Vi slipper altså for tung portugisisk bytrafik.

Afsløringer i mørk kælder
I p-kælderens mørke kan vi se en LED-stribe i kabinen, der løber halvvejs rundt om midterkonsollen ved gearstangen. Det ser pænt lækkert ud. Man kan vælge mellem otte nuancer.

Det næste, man lægger mærke til i kabinen, er en stor skærm på 9,3 tommer, der vender lodret ligesom i Tesla og Volvo. Her styres radio, navigation og bilens øvrige indstillinger. Det ser også pænt lækkert ud.

Entusiasternes valg – Renault Clio R.S.

Et tryk på startknappen får liv i motor og den store skærm. Skærmen reagerer lynhurtigt og menusystemet minder ret meget om den måde en smartphone fungerer på. Menusystemet understøtter Apple Play, og især navigationen nyder godt af den store skærm. Sammen med mindre brug af hård plast, flere dedikerede knapper, et halvvejs digitalt display i instrumenthuset og nyt tykt rat, giver kabinen et hypermoderne indtryk. Det får den gamle Clios kabine til at minde om en brugt træsko.

Med det samme kører vi forkert, fordi navigationen driller. Fra p-kælderens mørke til sollyset når systemet ikke at skifte fra dag til natvisning, og vi er blinde. Men efter en U-vending kommer vi ud i byen, hvor automatgearet gør sin pligt ved ikke at gøre noget væsen af sig. Det skifter gear pænt lækkert.

Vi sidder i topmodellen med topudstyret R.S. Line og største motor, en firecylindret 1,3-liters benziner med 130 hestekræfter parret med et syvtrins dobbeltkoblingsautomatgear. Vi er altså på allerøverste hylde i Clio-land.

Her mangler noget
På motorvejen til Évora noterer vi en latent mangel. Nemlig på støj. Vognen er overraskende tyst, og der er ingen grund til at hæve stemmen. Tilbage på landevej tester vi svingegenskaber og undervogn. Begge dele klarer den som en mis – undervognen sluger ujævnhederne uden at kny eller blive nervøs, men holder sporet fint uden for meget krængning rundt i sving.

Kører du den lille hatchback ind i et sving meget hurtigt, er det dog, som om den styrer for meget, i forhold til, hvor meget man tror, man skal dreje. Styretøjets servovirkning er fartafhængig og føles ret let, når man kører langsomt, men bliver tungere ved høj fart.

Eneste anke er, at bagruden er ret lille, og holder du af at sidde højt, vil du ikke kunne se meget bagud.

Dårlig ryg? Snup en Ford Fiesta Active

Vel ankommet til Évora, der er en Unesco-beskyttet by på grund af mange historiske bygningsværker, er det tid at studere designet på den helt nye Clio, der, som den første model, er bygget på den såkaldte CMF-B-platform, der er 50 kilo lettere end forgængerens platform.

Designet har fået et par skarpe linjer i motorhjelmen, som klæder den, men ellers er det ikke ændret radikalt meget, når man sammenligner med den faceliftede version af forgængeren. Den er 12 millimeter kortere, fordi franskmændende insisterer på, at det skal være en bybil, og så må den ikke være for lang. Alligevel er der mere plads i kabinen, hvor bagsæderne har fået 25 millimeter mere benplads, mest fordi forsæderne er tyndere. En voksen mand kan faktisk fint finde plads på bagsædet.

Der er 26 liter opbevaringsplads i kabinens rum mod 22 i forgængeren, og bagagerummet er vokset fra 330 liter til 391 liter, og samtidig er åbningen blevet mere firkantet. Desuden er vognen 11 millimeter lavere.

Gummigear
På parkeringspladsen hopper vi i en 1,0 liters trecylindret sag med 100 hestekræfter og fem-trins manuel gearkasse. Den har udstyret Intens, der ligger sig mellem laveste niveau Zen og højeste R.S. Line. Her er der ikke sportssæder, alufælgene er på 16 tommer, en tomme mindre end R.S. Line, og kabinen har mindre lir, så der eksempelvis ikke er alu-look på pedalerne, men ellers er udstyretnogenlunde det samme.

Vissen Citroen C4 Cactus har fået gødning

Den lille tre-cylindrede motor skraldrer dog uskønt, når den bliver presset, og gearskiftet er slatten som en gummisabel fra BR, og det giver et indtryk af en billig bil. Altså et helt andet indtryk end versionen med automatgear. Så vælg auto, er vores råd.

Clio bliver dog i alle versioner ret veludstyret og får selvkørende teknik, som i de større bilklasser. Den har alt, der bimler og bamler indenfor sikkerhedsudstyr, som fx AEBS, Active Emergency Brake, der bremser for dig, hvis du har overset en fodgænger.

Suzuki Swift Boosterjet – den japanske supermini

Man kan tilkøbe en adaptiv fartpilot med lane assist, hvor vognen bliver i midten af vejen. Fartpiloten kan følge bilen foran helt ned til stilstand og selv sætte igang, hvis bilen foran kører igen inden for fem sekunder.

Vi testede systemet, og det fungerer upåklageligt. I nær fremtid bliver den adaptive fartpilot koblet sammen med navigationssystemet, så bilen selv sænker farten ved lyskryds, rundkørsler, indkørsler og den slags.

Koblingen er afskaffet
Og nu vi taler om fremtid, så præsenterede Renault også en hybridsag. Den nye platform, CMF-B, som vi nævnte tidligere, er nemlig forberedt til hybrid. Det bliver med en enhed, som består af en sugemotor på 1,6 liter koblet sammen med to elmotorer og en gearkasse, der byder på teknik hugget fra Formel-1.

Den ene elmotor sidder for enden af gearkassen, og den anden er en kombineret startmotor og generator på motoren. Gearkassen har ingen synkromesh og heller ingen kobling. I stedet udnyttes elmotorerne, der styrer omdrejningerne på gearkassen, så tandhjulene kan skiftes ind uden at skære tænder. Det er jo smart. Elmotoren har to gear, og sammen med syv fremadgående og ét bak i gearkassen, giver det 15 gear. Den glæder vi os til at prøve, næste år, hvor den lander under navnet E-TECH og bliver koblet sammen med et batteri på 1,2 kWh.

Polos perfekte match

Frankrigs mest solgte bil nogensinde er Renault Clio med sine 15 millioner over fire generationer. Det femte barn er klar til at køre opgaven videre, og det skal nok gå. Man kan få den med meget lækkert udstyr, og der er sket en kraftig opgradering af kabinen – men den nydes bedst med det dejlige automatgear og største motor.

Herhjemme må Renault dog forberede sig på en halvering af salget, da den populære stationcar, Clio Sport Tourer er slagtet – Renault lover dog at den gamle Clio IV Sport Tourer kan leveres sideløbende med Clio V i et års tid.