Subaru XV har gode sider, men flest dårlige. Kombinationen af en tørstig motor og irriterende gearkasse til en pris, der er tårevæddende tæt på en halv million kroner, gør XV til en bil, der er svær at retfærdiggøre.

Subaru er på mange måder anderledes. De bliver ved med at insistere på boxermotoren og firehjulstræk på tværs af alle modeller, og tak for det. Vi er mange, der har et lettere romantisk forhold til det japanske mærke. Men traditioner, varme følelser og en skudsikker byggekvalitet kan altså ikke redde den nye Subaru XV – men lad os starte med det gode først.

Vild med crossovers - vi kører Volvo XC40

XV er en mindre SUV, der er baseret på samme platform som modellen Impreza. I 2018 fik begge en væsentlig overhaling, og de kører nu på en ny platform, selvom designet på XV til forveksling ligner den udgående model. Med faceliftet har XV fået et markant løft i kvaliteten i kabinen – et sted hvor Subaru ellers virkelig har haltet efter de europæiske konkurrenter. Vi kører XV 2,0i Summit med CVT-automatgear, der er topmodellen, så der er masser af udstyr som 6-vejs justerbart førersæde, varme i rattet, lædersæder, soltag, adaptiv fartpilot og selvfølgelig firehjulstræk. Bagsædet er overraskende rummeligt med specielt masser af benplads, og kabinen, som for det meste er dækket af læder, er i fin kvalitet. Subaru er også vældigt stolte af deres automatiske nødbremsesystem, Eyesight, der bruger to stereokameraer, som meget præcist kan opfange forhindringer som fodgængere eller cyklister, og vi har ikke nogen grund til ikke at tro Subaru – vi kørte i hvert fald hverken cyklister eller fodgængere over i løbet af testugen.

Citroën C3 Aircross har ikke brug for firehjulstræk - den kommer frem alligevel

Med til plusserne tæller også nogle ganske kompetente terrænegenskaber, hvis du nogensinde skulle få brug for dem. Frihøjden er imponerende 22 cm, som matcher flere pickups, og det permanente firehjulstræk er udstyret med X-Mode, et offroad-køreprogram, der er optimerer gearkasse, motor og antispind til terrænkørsel. Der er tilmed en Hill Descent Control funktion, der holder farten nede, hvis du kører ned ad en stejl skrænt. Vi havde ikke mulighed for at teste terrænegenskaberne til grænsen, men en smattet skovvej var intet problem, ligesom det heller ikke var en udfordring at komme fra en mark og op ad en stejl, 30 cm forhøjning og op på en markvej.

En tragisk drivlinje
XV fås med enten en 1,6-liters benzinmotor uden turbo med 114 hk, eller en 2-liters benzinmotor, som ligeledes er uden turbo. Det er denne motor, der sidder i testbilen, og den opleves som benzinmotorer i gamle dage, som skulle have masser af omdrejninger. Motoren yder 150 hk ved 6.000 o/min og har et moment på 196 Nm ved 4.000 o/min. Der er ikke meget bundtræk, som man ellers er vant til fra nærmest alt andet, så motoren skal have mange omdrejninger, før den flytter den knap 1.500 kilo tunge bil, og denne type motor ville passe bedre i en sportsvogn, end en SUV.

Her er testen af den gamle udgave af XV - med den rigtige motor 

Problemet kommer især til udtryk på motorvejen, hvor CVT-gearkassen, som har programmeret syv geartrin, ret konsekvent holder XV i 6. gear i stedet for 7. gear. Jeg antager, det er fordi, motoren har mere moment til rådighed ved højere omdrejninger, men det giver mere motorstøj, og det koster ekstra brændstof. Faktisk klarede vi ikke mere end 11,49 km/l, som måske ikke er så langt fra fabrikstallet på 14,5 km/l, men det er bare ikke godt nok for en mellemstor bil i 2018. 

Subaru, det kan I gøre bedre
Selve køreegenskaberne er relativt komfortable, men XV kører mindre sporty, end den ser ud. I sving krænger den meget på grund af den store frihøjde, men den føles på ingen måde utryg, selvom den heller ikke ligger op til frisk kørsel, men det har ligeså meget noget med den trælse motor/gearkasse at gøre. Til gengæld bliver man hurtigt irriteret over et relativt højt støjniveau fra dæk og vej.

Jeg ved godt, jeg er hård ved XV, og jeg ønsker det bedre for Subaru, men XV er lettere irriterende, og sådan bør det ikke være med en ny bil. Motoren føles umoderne, og bæller benzin, som om den var en klima-benægter, men værst af alt er, at Subaru tillader sig at kræve 454.900 kroner for Summit-varianten, vi tester. Selv startprisen på 299.900 kroner for en 114-hestes variant er svær at sluge, så kære Subaru, hvis ikke XV skal ende som en tragedie, så bør I finde den første og bedste moderne turbomotor og smide i, og skær samtidig lige 100.000 kroner af prisen.