Det danske firma Renteq Automotive har udviklet et kit, der gør de store bilproducenter til grin. Renteqs 11 år gamle Mercedes Sprinter kører 500 kilometer på en opladning, må trække 3,5 tons og laste 1.250 kilo – og så kan den være CO2-neutral på bare syv måneder.

I skyggen af Kastrup Lufthavn ligger en stor og næsten tom fabrikshal. I et hjørne står en lift og omkring er der spredt værktøj. En del af teamet fra Renteq Automotive er ved at afmontere nogle af batterierne på en 11 år gammel Mercedes Sprinter, der har kørt 345.000 kilometer.

Kan Årets Varebil tåle hårdt arbejde? Vi tester Renault Master E-Tech

Renteq Automotive udvikler et kit, der erstatter den gamle dieselmotor med en elmotor og batterier. Battericellerne er de samme, du finder i luksusbilen Mercedes EQS, men er nu pakket ind i en aluminiumsboks, som Renteq selv har udviklet. Boksen indeholder i alt 9,6 kWh, har indbygget køling, og så kan de sættes sammen i moduler. Det betyder, at du kan få fra seks pakker og op til 14 pakker, svarende til lige knap 60 kWh til over 130 kWh, og Renteq lover, at sådan en halvgammel Sprinter kan køre op til 500 kilometer WLTP, eller 350 kilometer i dansk vintervejr.

3,5 ton på krogen og flere folk i bussen

Tager man udgangspunkt i versionen med mindste batteripakke, så er den faktisk lettere end originalen, da dieselmotoren sammen med gearkasse, udstødning og tank vejer 550 kilo. Selv med det store batteri, er Sprinteren kun 150 kilo tungere end diesel-alternativet. Det bevarer den gode lasteevne, så den elektriske Sprinter stadig kan laste op til 1.250 kilo med en totalvægt på 3.500 kilo.

Specialistværktøj for de få – Mercedes Sprinter 319 CDI 4Matic

Det gør Renteq-Sprinteren særlig interessant for vognmænd og busfirmaer. For selvom der er vedtaget en ny EU-regel, der tillader elvarebiler en totalvægt på 4.250 kilo, så gælder den ikke for busser, og derfor kan man ikke have nær så mange passagerer med i en elbus.

Til sammenligning må den nye fabriksbyggede Mercedes Esprinter maksimalt laste 981 kilo og trække 1.500 kilo, mens Renteqs Sprinter bevarer sin evne til at trække 3.500 kilo.

Lynhurtig ladning og stærk garanti

Man har valgt at købe samme batterier som Mercedes, fordi man så kan være sikker på, at sjældne jordarter er udvundet forsvarligt, og der ikke er brugt børnearbejde. Samtidig kan batterierne modtage store mængder strøm. Til sammenligning kan Mercedes Esprinter lade med op til 115 kW, mens Årets Varebil Renault Master E-Tech/Nissan Interstar kan klare 130 kW. Renteq Sprinteren klarer 200 kW, og skulle derfor være i stand til at lade batteriet fra 10 til 80 procent på 30 minutter.

Årets Varebil 2025: Elbilerne dominerer finalefeltet

Batterikomponenterne kommer med otte års garanti og op til 1.000.000 kilometer, som kun kan matches af Toyota pt. På Renteqs ombygning er der to års garanti.

Ombygningen

Mens batterierne er pillet ned, er der frit udsyn til undersiden af Sprinteren. Og her kan det ikke skjules, at det virkelig er en 11 år gammel bil med mange kilometer bag sig. Folkene fra Renteq Automotive har eksempelvis måtte lave lidt rustbeskyttelse i forbindelse med konverteringen. Man kan se, at mange dele, som hjulophæng og bagakslen, stadig er originale.

MAN TGE Next Level – varebilen for professionelle

Cirka der hvor gearkassen normalt ville sidde, finder man en elmotor fra canadiske Dana TM4. Motoren kan levere et moment på voldsomme 1.200 Nm og 190 hestekræfter, som er mere end nødvendigt. Tidligere på dagen har teamet været ude og teste rundt omkring på Sjælland, og her har man begrænset motoren til 50 procents effekt. Selve motoren er forbundet direkte til bagakslen via en kardanaksel, som sidder bag forbroen i et ophæng, Renteq har designet.

Det er ude under motorhjelmen, at forskellen er størst. Her sidder seks batteripakker sammen med inverteren, en ny vakuumpumpe, servostyring, al elektronikken til at styre elmotoren sammen med batteriets kølesystem, som genbruger den originale køler.

Har du en gammel Land Rover, er der stadig grønt håb

Selve ombygningen gøres på tre uger, og alt efter antallet af batterier, koster den mellem 225.000 og 300.000 kroner uden moms for 12 pakker. Det er godkendelsen, der er det hårde arbejde, og det er eksempelvis firmaet Autoconsult, der har stået for alle tests, der sikrer, at bilen lever op til alle sikkerhedsforskrifter.

Iveco e-Daily – den tunge dreng tænker grønt

Renteq Automotive anslår, at ombygningen koster 12 tons CO2, og at en Sprinter kan være CO2-neutral efter så lidt som syv måneder, hvis den kører 2.500 kilometer om måneden, og man ikke kun inkluderer udledningen fra bilen, men også udvinding, forarbejdning og transport af brændstof. For stifter og direktør Kristoffer Falk Qvist, der har en baggrund i vindmølleindustrien, lægger ikke skjul på, at formålet er at skubbe på den grønne omstilling. Der skal endnu flere grønne biler ud at køre.

Så hvis du har afbilledet en Iveco Daily eller Volkswagen Crafter på dit sengetøj i stedet for Sprinter, så frygt ej. Disse modeller vil også snart kunne ombygges. Tilmed arbejder man på et kit til Land Rover Defender. Den får samme motor, som Fiat 500e bruger, men her med omkring 190 heste og 275 Nm som kobles til det originale firehjulstræk. Så Land Roveren skal stadig nok komme frem over alt, og stadig trække 3.500 kilo. Renteq lover samtidig, at modellen kan køre op til 400 kilometer ifølge WLTP-normen. Forvent en pris på omkring 250-275.000 kroner uden moms.

Dyrt værktøj – Ineos Grenadier Quartermaster

I år vil virksomheden ombygge 50 biler, og næste år skal produktionen tredobles. Allerhelst ser man, at andre virksomheder køber Renteqs kits, og ombygger bilerne selv, så endnu flere osende dieselbiler kan blive konverteret til strøm.