Den sidste Fiesta er rullet af båndet hos Ford i Köln, og dermed er nær 50 års bilhistorie slut. Vi fejrer det med en tur i den vilde ST-X med 200 hk, der når 100 km/t på 6,5 sekunder og først stopper ved 230 km/t.

Fremtiden er elektrisk også for Ford, og her passer Fiesta-mærket åbenbart ikke ind i Fords planer. Derfor udfases navn og bil efter små 22 millioner eksemplarer over 47 år fordelt på syv generationer.

Ford Fis, også kaldet Fiesta, blev produceret i lande som Storbritannien, Tyskland, Spanien, Brasilien, Argentina, Venezuela, Mexico, Taiwan, Kina, Indien, Thailand, og Sydafrika. Den sidste Fiesta forlod fabrikken i Köln fredag den 7. juli i år. Vi siger farvel med topmodellen, den vilde ST-X i en ond, grøn metalfarve, der faktisk hedder mean green, på landevej, motorvej og Sjællandsringen med et par fyrige sammenlignelige søskende - SUV’en Puma ST med samme motor og storebror Focus ST-X.

Hvorfor? Vi forstår ikke Ford Puma ST

Det som kendetegner Fiesta er kombinationen af rappe styreegenskaber og et godmodigt sind – var den et dyr ville den være en spinnende huskat, der hver dag fanger en mus. Den har altid været nem at rive rundt på landevejene, og denne sidste version ST-X, med 200 villige heste ude foran taler jo ikke ligefrem køreglæden ned.

Perle
Tværtimod, det er nemlig en perle, trods sine kun tre cylindre og 1,5 liter - samme volumen som halvanden liter mælk. Men Ford formår at hive et afsindigt lækkert bundtræk ud helt nede fra mulden af alle hestekræfterne, og giver du den klø op i omdrejningerne, kvitterer den med endnu mere vildskab. Den skifter retning med samme lethed som en abekat hopper fra gren til gren i et træ og det mens du kan nyde rigelige mængder af smæld og brag fra bagendens to afgangsrør.

Farvel Ford Fiesta - historien om den anonyme, men elskede lille hatchback

Bemærkelsesværdigt er det da også, at Fiestaen er den bil, man kan køre hurtigst rundt på Sjællandsringen, når man ikke lige har øvet sig.

Fra første speedertråd er Fiesta nemlig den bil, man stoler hurtigst på og bliver tryg ved, og opnå den hurtigste hastighed af de tre biler, på den korte langside. Puma er med sin elendige SUV-form komplet uegnet til en racerbane, men er overraskende adræt og letkørt af en SUV at være. Den næsten bryder med de kendte fysiske love, i forhold til, hvordan sådanne høje biler plejer at sejle rundt. Men mod Fiestaen, den deler motor med, må den give fortabt – endda med en stor margen.

Bremser sygt godt
Det er ikke så mærkeligt, da den jo skal flytte mere vind og vægt med det større karrosseri. Bemærkelsesværdigt er det dog, at den næste kombattant, Focus med sine 300 hk, ikke er spor hurtigere. Det skyldes netop Fiestaens godmodige væsen. Man er tryg i vognen, modsat den fyrige Focus, hvor bremserne ikke tager lige så let ved som i Fiestaen, men forlanger et noget mere voksent tryk på pedalen.

Køreglæde for hele familien - brugttest af Ford Focus

Derfor kræver det nogle store ovarier at holde foden nede på gaspedalen, mens jordbunken for enden af langsiden nærmer sig. Den øvelse kommer Fiestaen i første omgang bedst ud af. 162 km/t er det hurtigste vi tør i Fiesta, men sidst på dagen kommer vi over 170 km/t i Focus, der også har flere kræfter med sine 280 hk fra en 2,3 liter benziner og elektronisk spærredifferentiale. Mest fordi vi begynder at stole på at bremserne rent faktisk bremser – det var vi aldrig i tvivl om i Fiesta.

Mærker de tørre klatter
Undervognen er stenhård og rattet præcist, så du kan mærke enhver indtørret fugleklat på asfalten. På de første par omgange på Sjællandsringen, får vi dækkene til at pive om bid i næsten alle sving, hvilket på alle måder er en åndssvag måde at køre på, hvis det er omgangstider man jagter, da enhver udskridning sænker farten.

Den praktiske Ford med det forkerte navn – Ford Puma

Men det er sjovt, og her leverer Fiestaen varen. Vil du køre seriøst på banen, henviser vi til Ford Focus, der er en anderledes voksen racerbil, som kræver den tæmmes, men til gengæld kvitterer den så også ved trods alt at være noget hurtigere. Fiesta er en logrende hvalp i den henseende.

Gearskiftet foregår med manuel pind, naturligvis, og den har seks skud i kammeret, som falder ganske præcist. Det skyldes lidt performancepakken til 9960 kroner, der giver dig performance gearskifte og elektronisk spærredifferentiale.

Samtidig kan man i baneprogrammet ST nyde at den skyder og brager fra udstødningen, som et tivolifyrværkeri.

Ford opruster med 280 heste i ny Focus ST

Samme oplevelse får du også i Focus ST-X, men her tilsat ekstra guf – den giver nemlig også mellemgas, mellem gearskift. Det gør Fiesta ikke og det er nogenlunde også eneste mangel ved den lille raket.

Det vil sige, når vi forlader banen og kører helt almindelig familien-Danmarkskørsel, træder en enkelt skør ting frem, og det er, at den faktisk har ret elendige udsigtsforhold skråt bagud, hvor et helt Tour de France-cykelhold ville kunne gemme sig i den blinde vinkel.

En anden lille sten i skoen er drejeknappen til blæseren, der lader til kun at være vejledende, og det er med megen forsinkelse, der kommer vind ud af hullerne, lidt som om den er en otte-årig, der blev bedt om at rydde op på værelset.

Hurtig i vendingen
Så alt i alt, ganske små ting, som ikke spiller i en lille bil, hvor alt ellers føles som et par gamle tiltrådte sko.

Det gælder også sportssæderne, der i parentes bemærket er godkendt af Aktion Gesunder Rücken (AGR), der er en organisation med læger og kiropraktorer, der har tyskernes ryg, eller rettere arbejder for, at de tager vare på deres ryg. Med andre ord, man sidder godt, også på langture – vi ved det, for vi skulle i testugen tilfældigvis en tur tværs over landet.

Dårlig ryg? Snup en Ford Fiesta Active

ST-X er dog svær sådan at køre helt almindeligt, fordi den med sine hårde undervogn og skarpe styretøj, lette speederrespons og de fjerlette bremser dirrer som en utålmodig hvalp, der skal besørge en brandhane, for at komme ud på vejen. Den slags hører sig dog kun til på en bane.

Efter en dag på netop sådan en, er dommen klar – Focus er den bedste bil i feltet, men også den dyreste med sine 586.510 kroner. Fiestaen er med sine 319.919 kroner en noget billigere bil, som alle kan køre og have det sjovt i, lige med det samme.

Sådan har Fiesta altid været, en lille, godmodig og billig bil, som leverer nem kørsel fra dag et. Nu er vi imidlertid ved sidste dag, så farvel og tak for megen god fis i Fiestaen, som vi skylder at sige i ST-X-udgaven er udsolgt, så den findes ikke mere.

Der er sat strøm til et håb
Er det så helt slut? Tja, måske ikke, da et samarbejde med folkevogn om fælles elbiler og varevogne måske kan få Fiesta-navnet tilbage. Skørt nok, men uomtvisteligt er det, at Ford har hevet et andet gammelt navn frem til en ny elbil, bygget på VW’s MEB-platform, som hedder Ford Capri. Så der er håb.

Raket med overraskelser - Ford Fiesta ST

Biltorvet.dk var inviteret til Sjællandsringen af Ford, som havde sat de tre ST’ere stævne.

 

Vidste du at ...

Fiestaen har solgt mere end 22 millioner eksemplarer på verdensplan og herhjemme kører der stadig knap 50.000 Fiestaer rundt i Danmark – det gør den til den mest populære Ford-model.

 

Læs også portræt-historien om Ford Fiesta:

Farvel Ford Fiesta