Køb brugt bil – det kan være lidt af en kunstart. Men det skal ikke afholde Biltorvet fra at give dig en række tommelfingerregler, når du skal i gang med køb af brugt bil. Her finder du alt, hvad du skal være opmærksom på.

Okay – vi kan lige så godt få hevet plastret af med det samme. Hvis du vil købe en brugt bil privat, så kræver det viden og erfaring. Så hvis du føler opgaven er for stor, så er det nemme og korte svar – køb din brugte bil hos en forhandler. Her får du nemlig garanti ved køb af brugt bil, fordi du er dækket af købeloven. Det betyder, at du har to års reklamationsret, og de første seks måneder er det som udgangspunkt forhandlerens ansvar, hvis der er en fejl på bilen. Når de seks måneder er gået, flyttes bevisbyrden over på dine skuldre, så det er op til dig at bevise, at fejlen har været på bilen, da du købte den. I praksis er det ret svært, men i de første seks måneder er du altså godt beskyttet. Hvis du overvejer køb af brugt bil privat, skal du vide, at du køber som beset. Det er altså dit ansvar at sikre, at der ikke er noget i vejen med bilen.  

Syv trin til et trygt brugtkøb

Men selvom du måske overvejer bare at gå til en forhandler, kan du ikke helt læne dig tilbage endnu. Her gennemgår vi alt, du skal vide om et brugt bil køb.

Hjemmearbejde
Når det kommer til køb af brugt bil, og hvor mange kilometer, bilen har kørt, så er der mange for og imod. En bil, der har kørt langt, er typisk billigere, men med de mange kilometer følger der også ofte flere serviceudgifter. Det kan man skrive en hel bog om, så her springer vi jagten på den rette bil over. I stedet antager vi, at du har fundet den rette bilmodel, og sandsynligvis har du fundet et par interessante eksemplarer, som du gerne vil tage en prøvetur i. Så nu sidder du måske og tænker; ”hvad skal jeg huske ved køb af brugt bil, ” og der er desværre ingen vej udenom. Du skal lave lektier først.

Nye måder at have bil på

Med lidt hjemmearbejde, sikrer du dig, at du ikke får nogen grimme overraskelser. Så bed sælger om at oplyse dig nummerpladen, så kan du nemlig slå bilens historie op på en side som nummerplade.net. Her kan du se, om der er pant i bilen – hvis du køber en bil, hvor andre skylder penge, risikerer du nemlig at hænge på den gæld.

Du bør også tage et kig på synsrapporterne. De er en guldgrube af informationer om bilen, men de kræver lidt viden at kunne afkode – den kommer her. Tjek hvordan bilen har klaret sig til tidligere syn. Hvis den er strøget igennem tidligere syn uden anmærkninger, tyder det på, at bilen er velholdt. Har den omvendt været omsynet, hver gang den har været indkaldt, betyder det, at den har dumpet syn på grund af en fejl, og det tyder så nok på, at tidligere ejer ikke har prioriteret at vedligeholde bilen. Synsrapporterne behøver ikke at give et endegyldigt svar, men kan være en god indikator på.

Igennem synsrapporterne kan du også se, om der kan være fusket med kilometertallet. Hver gang bilen er til syn, registreres kilometertallet nemlig, så hvis tallet er lavere mellem to synsdatoer, kan man udlede, at nogen har pillet ved kilometertallet.

Familiebiler for nybegyndere

Du bør også bede sælger om bilens servicehistorik. På gamle biler er det ikke sandsynligt, at bilen har været serviceret ved mærkets eget værksted, altså at en Ford er kørt på et Ford-værksted ved hvert service, selvom det er at foretrække. Et såkaldt frit værksted kan være lige så godt, men du skal gå efter en bil, hvor hele servicebogen er udfyldt. Så har du en god indikation på, at bilen er sund. Det er altid et plus, hvis bilen har været undervognsbehandlet.  

Nu ved du så, hvornår din potentielle drømmebil sidst er synet, om den lader til at være sund, er fri for pant, og kilometer-fusk, så nu er det på tide at se bilen live.

Tag dig god tid
Nu er du så ude hos sælger og står endelig med nøglerne i hånden. Hvis bilen er gammel eller har kørt langt, så gælder de samme regler, uanset om sælger er en privatperson eller en professionel bilsælger. Bilen skal være kold, for nu skal du til at have sorte hænder (ikke rigtig, bare rolig), åbn motorhjelmen, og på motoren skal du finde oliedækslet, hvor man påfylder olien. På indersiden må der ikke være andet end olie. Hvis der er meget af en gullig, snasket masse, som til forveksling kan ligne mayonnaise, skal du være opmærksom. Det kan være et tegn på, Det kan tyde på, at motoren er syg og det er en dyr reparation.

Sådan prøvekører du en brugt bil

Når du starter den kolde motor, skal du lytte efter skramlende lyde. Hvis motoren er meget slidt, kan den nemlig godt have lyde, som forsvinder efter få sekunder, når olietrykket er bygget op. Hvis du kigger på flere biler af samme model, kan du sammenligne de to motorer, når du starter dem. Hvis den ene ikke skramler, er det et godt tegn på, at den er mere sund.

Hvis bilen er nyere, behøver du ikke i samme grad at være på vagt, men du skal selvfølgelig altid være opmærksom på bilens bevægelser og lyde. Så tag dig god tid til at gå rundt om bilen og køre i den. Og netop prøvekørslen er lidt af en kunstart, men du kan læse mere om, hvordan du gør, lige her. Der kan også være rigtigt mange ting, du skal være opmærksom på ved forskellige mærker og modeller. Vi har et bibliotek, hvor vi brugttester nogle af de mest populære modeller, så du bliver bedre klædt på til at købe netop den model.

Købet
Vi vil ikke gå ind i købstaktikker, jyske traditioner for at spytte i næven og prutte om prisen osv. Vi springer frem til, at prisen er aftalt og slutsedlen, som er din kvittering på salget, er underskrevet. Her er det vigtigt, at bilen omregistreres, inden du overdrager pengene. Hvis du køber privat, anbefales det, at du gør det sammen med sælger med det samme via Skats hjemmeside.

Omregistrering af bil – sådan gør du, når du køber bil privat

Hvordan du omregistrerer en bil, kan du læse mere om her. Men det er vigtigt at vide, at det er dig som ny ejer, der skal sørge for at omregistrere bilen indenfor fire hverdage – før havde du tre uger. Hvis ikke det sker, kan sælger bede Motorstyrelsen afmelde bilen, og så bliver den ulovlig at køre i, indtil den igen er tilmeldt, og så ophører forsikringen også.

Husk også at snakke med dit forsikringsselskab. Bilen er i princippet dækket i de fire hverdage af sælgers forsikring, men hvis du omregistrerer bilen selv via Skat, beder hjemmesiden dig angive dit forsikringsselskab, og så får forsikringsselskabet automatisk besked. Skat sender så også en ny registreringsattest til dig, som sammen med slutsedlen beviser, at bilen er din.

Køb brugt og kør gratis i to år

Køber du hos en forhandler, er det typisk forhandleren der klarer alt papirarbejdet, men sørg for at få slutsedlen, så du har dokumentation for købet.

Og så ”let” kan det gøres. Nu burde du mestre kunstarten at købe brugt bil, og have fundet den rette bil til dig – tillykke med den.