Flere danskere end nogensinde pakker bilen og kører på ferie i elbil. Det kræver lidt mere planlægning end med en benzin- eller dieselbil – men med de rette forberedelser kan rejsen blive både tryg og afslappet.
Tingene bliver lidt anderledes for tusindvis af danskere, der om lidt peger snuden mod Italien, Frankrig eller Spanien. For aldrig har så mange af os ejet elbiler, som nu. Og selvom der er mange fordele ved elbilerne, er lange ture med høj hastighed typisk ikke favoritdisciplinen for de batteridrevne biler. Derfor er det en god ide at forberede sig lidt ekstra hjemmefra. Det forklarer Jeppe Damgaard, teknisk chef for SOS Internationals Mobility Divison, Danmark
Overlanding - den fede måde at campere på
Hvis det er første bilferie i elbil, er det særligt vigtigt, at man planlægger ruten og turen mere detaljeret, end man plejer. Når man kommer syd for grænsen, er der færre ladestationer, end vi er vant til i Danmark og de nordiske lande. Derfor skal man sørge for ikke at køre strømmen helt i bund, for der kan være langt til næste lademulighed, og køkørsel plus en tungt pakket bil kan forkorte elbilens rækkevidde, siger Jeppe Damgaard.
Planlæg ruten og opladning hjemmefra
Syd for grænsen er ladeinfrastrukturen ikke altid lige så fintmasket som i Danmark. Brug bilens navigationssystem eller apps som f.eks. A Better Routeplanner eller PlugShare til at planlægge ladestop. Undersøg også, om der kræves særskilt app eller profil til bestemte ladeudbydere.
Hold batteriet over 10–20 %
Kør ikke strømmen helt i bund. En buffer giver ro i maven og gør det muligt at springe en lader over, hvis der er kø eller fejl.
Lad til ca. 80 %
De sidste 20 % oplader langsomt. Ofte er det hurtigere at lade lidt og køre videre til næste ladestop – og det giver mulighed for flere, men kortere pauser.
Sådan får du den bedste kør selv ferie
Undersøg lademuligheder ved destinationen
Tjek om hotellet, feriehuset eller campingpladsen har ladestander – og om du må bruge den. Hvis der er tre ladere, og 20 danske elbiler på destinationen, skal du ikke forvente at kunne lade, når du ankommer, så tænk frem. Det gælder også overnatninger undervejs.
Spar på strømmen i sommervarmen
Typisk er elbilerne gladere for varme end kulde, men elsker du fryserfornemmelsen i kabinen, så kan det koste på rækkevidden. Så tænk over, hvor du parkerer. En bil, der har stået i skygge, koster mindre energi at køle end en bil, der har bagt i solen. Brug kun nedkøling under parkering, hvis bilen er tilsluttet oplader.
Drømmen om det frie liv - kør-selv ferie i Norge
Indstil temperaturen moderat – ikke iskoldt. 18 grader vil føles meget koldt, hvis temperaturen udenfor er 35 grader, så du kan typisk slippe afsted med 22 grader på klimanlægget i sydens sol, selvom du normalt foretrækker 20 grader derhjemme.
Undervejs
Følg trafikmeldinger. Hold øje med vej- og trafikforhold – især i Tyskland. Brug fx ADAC’s vejinfo: adac.de/verkehr/verkehrsinformationen
Brug pauserne konstruktivt. Opladning tager tid – så brug pauserne til at strække benene, spise eller tage en kaffepause. Tænk pauserne ind som en naturlig del af rejsen.
Vær klar på uforudsete hændelser
Mere end 9.000 danskere fik hjælp af SOS International i sommeren 2024. De hyppigste årsager var motorfejl, punkteringer og startproblemer. En powerbank eller ekstra mobil kan redde dagen, hvis teknikken svigter.
Råbende tyskere: Romantik i VW California
Flest bilnedbrud skete i Tyskland, efterfulgt af Sverige, Italien, Frankrig og Norge. Der var størst efterspørgsel på vejhjælp i uge 29. Hver femte assistance skyldtes punktering.
Gør bilen klar til turen
Hvis du har en funklende ny elbil, er det ikke nødvendigt med et eftersyn, men har den kørt bare en enkelt sæson, kan det stadig være en god ide med en tur på liften. Om ikke andet, bør du tjekke at dine dæk har masser af mønster, ikke er mørnede eller gamle, eller er slidt skæve, og så skal du tjekke, at de kører med korrekt dæktryk.
Den oversete fare: Kører du også med forkert dæktryk?
Er bilen tungt lastet, anbefaler producenten typisk et andet dæktryk – typisk står det i døråbningen. Vær for øvrigt opmærksom på, at elbiler er tunge, og derfor ikke nødvendigvis må laste så meget som benzin- eller dieselbiler.
Husk refleksveste, advarselstrekant og ladekabler. Hav fysisk kørekort og registreringsattest med. Mange udenlandske mekanikere kræver papirkopi ved reparation – og digitale løsninger er ikke altid nok i udlandet.