Skoda kannabaliserer voldsomt på sin storesøster Enyaq, for Elroq kan stort set det samme, bortset fra bagagerumspladsen, men kan du undvære det, får du råd til en lang ferie i Thailand eller gratis brændstof de næste otte år.


Skoda Elroq tilhører det såkaldte B-SUV-segment, der er et proppet vognlæs af modeller som MGS5 EVHyundai KonaRenault MeganeKia EV3Volvo EX30, Toyota Urban Cruiser, Suzuki Vitara e, Opel MokkaPeugeot e-2008 og sikkert flere, der er kommet til, mens du læser dette.

Det er dog mere prisen end størrelsen, som placerer vognen i segmentet, for den er større end de fleste andre, så meget, at den nær kunne springe en klasse over og være i samme kategori som sin storesøster, Enyaq.  

Har kineserne knækket koden? MGS5 EV er en velkørende SUV med få svipsere

Elroq er godt nok 17 centimeter kortere udvendigt i forhold til Enyaq, men ellers har den samme højde, bredde og kabinemål. Det vil sige, du ikke ved om du sidder i en Elroq eller Enyaq, hvis du blev gennet ind i den med bind for øjnene, da dine ben, skuldre og hoved har samme plads. De færre centimeter er mest taget fra bagagerummet, der er 12 cm kortere indvendigt, hvilket efterlader dig med 470 liter mod storesøsterens 585 liter.

De to vogne er begge bygget på VW’s MEB-platform (samme som ID.3, ID.4, Audi Q4, Ford Explorer og Capri osv. er bygget på), og derfor kan det jo ikke undre, at de minder om hinanden.

 

Mindre kan være bedre

Indgangsprisen for Elroq er 249.995 kroner, hvor det større bagagerum i Enyaq koster dig fra 299.995 kroner, så her henter du lige 50 af de lange - det svarer til over otte års strøm, hvis det er et abbonement til 500 kr/md. Den kortere vogn er tilmed lettere at tumle i byen, hvor du også nyder godt af en lille venderadius.

BYD Dolphin Surf – så ringe er Danmarks billigste elbil

Køregenskaberne minder meget om de andre vogne i MEB-familien, hvor Elroq’en er sat neutralt op, dog en anelse til den faste side, så sving kan tages uden megen krængning, mens den samtidigt er tilpas blød til at sluge ujævnheder. Speederen er forsigtig og skal presses vel meget ned, før vognen flytter sig, men i sportsindstillingen reagerer pedalen som forventet.

Interiøret minder om storesøster, hvor vi i testmodellen nød at kabinens cowboystof går igen på instrumentbordet og skaber hyggelig stemning i stuen. Foran dig har du et ret lille display på fem tommer, med de vigtigste oplysninger som fart og forbrug, mens en stor skærm i midten på 13 tommer tager sig af resten af underholdningen. Betjeningen er ganske fin, med særskilt berøringsbetjening til lydstyrke for medier, samt faste genveje i top og bund af menuen på skærmen. Det er let at finde, det man leder efter på nær enkelte svipsere som at ambientbelysningens farver ikke kan ændres under menuen kabinelys, men har sit eget punkt i hovedmenuen for bilens indstillinger.

 

Svær stilk

Det er så det mest krasse vi kunne finde, bortset fra måske en nær skjult stilk ved rattet, som styrer fartpiloten, hvor Skoda-kendere vil føle sig hjemme, men for alle andre kræver den tilvænning at betjene. Og nu vi er ved det, så kan fartpiloten indstilles til at følge fartgrænserne, men den viser sig at fange alt for mange skilte og sætte farten ned og op, hvor den ikke skal, så det slog vi fra.

Ad helvede til i Rolls-Royce Ghost II

Der er også ret lækre rulleknapper på rattet, masser af aflægningsplads, og andre praktiske løsninger, som gør hverdagen lettere, som fx hattehylden, der kan fungere som rumdeler, så din klamme skraldepose let holdes adskilt fra din picnickurv med rullepølsemadderne og blåbærsaftevandet.

 

Det med rækkevidden

Det er jo en elbil, så vi skal lige omkring det med rækkevidde og opladning. Skoda 60 er vores testbil, der stiller med 204 hestekræfter på baghjulene, som er alt rigeligt (0-100 km/t tager 9,0 sekunder), samt et batteri på 59 kW, der rækker til opgivne 420 kilometer, og kan lade med 165 kW.

Man kan sætte forvarmning til, hvor bilen viser, hvor meget den kan oplade med, og her var den klar til at lade med 150 kW, da vi satte stikket til. Da vi ladede, ramte vi hurtigt en maksimal effekt på 153 kW, så det passede jo fint nok i et øjeblik – vi landede et gennemsnit på 128 kW og fik 22 kWh eller 135 km i batteritanken på præcis ti minutters ladning. Ganske udmærket.

Elektrisk Mazda 6 får superskarp pris

Vores forbrug i testperioden svingede mellem 16,8-18,6 kWh pr. 100 km, hvor det opgivede er 15,9, så heller ikke her er vi meget uden for skiven. Det er til gengæld rækkevidden, hvor vi i runde tal havde 50 kilometer mindre end det opgivne til rådighed i følge bilens egen opgivelse. 

 

Er Danmarks mest solgte bil

60’eren koster 264.995 kroner og dertil er lagt en Premium-pakke på 13.995 kroner, der indeholder LED-matrixlygter, sideairbags og elektrisk bagklap, og alene lygterne er det værd, da de selv nedblænder for modkørende i et felt, så du føler, at du kører med langt lys hele tiden, hvilket gør nattekørsel afslappet, da du kan se langt altid.

Med anhængertræk (8995 kroner), den blå farve til 5.995 kroner og designpakke Loft til 6795 kroner lander vi på lige over 300.000 kroner for testbilen.

Årets Bil – lever KIA EV3 op til forventningerne?

Du kan vælge indgangsmodellen 50 med 170 hestekræfter og 52 kW batteri med 376 kilometers rækkevidde, til 249.995 kroner, hvis du syntes det er for meget, men springet til 60’eren vil efter vores bedste overbevisning være de små 15.000 kroner værd for de flere heste og den længere rækkevidde.

Har du brug for lang rækkevidde er der en 85’er med 286 hestekræfter, 77 kWh-batteri og 582 kilometers rækkevidde, der starter ved 334.995 kroner og er du en vildbasse, kan du vælge RS med firehjulstræk, 340 hestekræfter, 79 kWh-batteri og 547 kilometers rækkevidde, som koster dig fra 379.995 kroner.

Explorer er Fords nye folkevogn

Et bredt modelprogram, god plads og mange praktiske løsninger og det til en hæderlig pris, gør Skoda Elroq til en ganske fornuftig elektrisk transportløsning – hvilket salgstallene for Elroq da også vidner om, da den i skrivende stund komfortabelt topper salgslisterne som Danmarks mest solgte bil – en ikke helt ufortjent hæder.

 

Skoda Enyaq 60 – stadig den oplagte elbil til Familien Danmark

Vovse, Volvo og tiny house – Volvo EX30

Navnet er det værste ved velkørende Ford Capri

 

Sådan køber du brugt bil